CUTREMUR cu magnitudine 5.3 la o adâncime de 100 km

INFP anunţă un cutremur moderat în insula Sumatra din Indonezia. 
Romania TV
28 feb. 2020, 14:10
CUTREMUR cu magnitudine 5.3 la o adâncime de 100 km

Cutremurul din Sumatra a avut magnitudine 5.3 şi s-a produs la o adâncime de 100 km. Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi euroasiatică – într-o regiune care face parte din Centura de Foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume. 

De asemenea, în arhipelag există peste 100 de vulcani. Tsunamiul din 2004, care a ucis 220.000 de persoane în regiunea Oceanului Indian (între care 170.000 în Indonezia), a fost declanşat de un cutremur cu magnitudinea de 9,1 produs în largul insulei Sumatra.

Gheorghe Mărmureanu, după cutremurul din Vrancea: „Africa se rupe-n două, iar asta ne va afecta pe toţi” 

Ce efecte au cutremurele

Cercetătorii susţin că seismele trimit semnale care se propagă la o viteză apropiată de cea a luminii. Cercetătorii de la Centrul German pentru Geoştiinţe (GFZ) au publicat un studiu în care explică faptul că seismele dau naştere unor semnale care pot atinge viteza luminii care afectează gravitatea planetei şi care pot să fie interceptate cu mult înainte de începerea evenimentelor seismice pe care le putem resimţi. Aceştia sunt opţimişti şi sunt de părere că aceste semnale pot fi folosite pentru a pregăti autorităţile şi publicul înaintea producerii unor cutremure sau tsunamiuri devastatoare, noteză Phys.

Aceste semnale, pe care cercetătorii le-au numit semnale rapide de elasto-gravitaţie (PEGS), au o viteză de aproximativ 300.000 kilometri pe secundă, fiind mult mai rapide faţă de seisme care ating opt kilometri pe secundă şi apar ca urmare a schimbărilor în structura Pământului. Trebuie precizat faptul că aceste semnale sunt extrem de slabe în comparaţie cu gravitaţia exercitată de către masa Pământului.

„Deoarece gravitaţia care poate fi măsurată local depinde de distribuţia masei în vecinătatea punctului de măsurare, fiecare cutremur generează o modificare mică, dar imediată a gravitaţiei”, explică Rongjiang Wang, unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest studiu.

Măsurarea acestor oscilaţii în gravitatea Pământului nu a fost posibilă până recent, cercetători de la Centrul German pentru Geoştiinţe au creat un algoritm care permite calcularea acestora, dar şi să ofere o serie de informaţii legate de seismul care este pe cale să se producă.

„Ne-am confruntat cu problema integrării acestor multiple interacţiuni pentru a face estimări şi predicţii mai exacte despre puterea semnalelor. Rongjiang Wang a avut ideea ingenioasă de a adapta un algoritm pe care l-am dezvoltat anterior la problema PEGS”, explică Torsten Dahm, şeful secţiei Fizică a cutremurelor şi vulcanilor din cadrul GFZ.

Oamenii de ştiinţă au folosit prima dată acest algoritm în cazul unui cutremur care a dus la un tsumani care a afectat Japonia în anul 2011, aceştia explicând faptul că acel test a demonstrat eficienţa şi acurateţea predicţiilor acestui program de detectare a semnalelor.

Studiul a fost publicat în Earth and Planetary Science Letters.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'