Guvernul Cîţu este departe de a se contura. Prima zi de negocieri între PNL, USR-PLUS şi UDMR s-a finalizat după şapte ore în care problemele concrete nu s-au pus pe hârtie. Dacă pe programul de guvernare negocierile merg bine, iar negociatorii au transmis mesaje la unison în acest sens, negocierile pe funcţii sunt mult mai anevoioase şi cu probabilitate mare de eşec înaintea consultărilor de la Cotroceni. O recunosc voalat şi cele trei părţi care au negociat sâmbătă la Vila Lac. Negoiceri duse sub semnul Covid, deoarece toţi participanţii s-au testat cu acele teste rapide pe care Guvernul Orban le-a interzis de la comercializare pentru că nu ar fi sigure.
Într-un comunicat comun, cele trei formaţiuni politice anunţă că echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS şi UDMR au avut o primă rundă de discuţii pentru constituirea noii majorităţi parlamentare. „A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare şi cel privitor la funcţionarea majorităţii parlamentare.
La negocierile politice, fiecare formaţiune şi-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea şi funcţionarea coaliţiei.
Guvernul Cîţu stă bine la program. În ceea ce priveşte programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia şi modul în care se armonizează programele celor trei formaţiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole. Totodată, s-au convenit coordonatele activităţii comune la nivel parlamentar care stau la baza funcţionării majorităţii.
Liderii celor trei formaţiuni şi-au afirmat voinţa de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”, arată comunicatul, semnat de Ludovic Orban, Preşedintele PNL, Dan Barna, co-preşedinte USR-PLUS, Dacian Cioloş, co-preşedinte USR-PLUS şi Kelemen Hunor, Preşedinte UDMR.
Guvernul Cîţu, un lanţ de compromsiuri politice
Potrivit unor surse din cadrul negocierilor, USR-PLUS şi UDMR au fost de acord ca fiecare formaţiune să-şi aleagă câte una dintre cele trei funcţii, în baza scorului de la alegeri. Astfel, PNL are prima opţiune, USR a doua, iar UDMR ar lua funcţia rămasă.
Dacă PNL vrea să dea premierul, în persoana lui Florin Cîţu, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ar putea reveni USR-PLUS, Dan Barna fiind principalul doritor. În acest caz, funcţia de preşedinte al Senatului ar reveni UDMR.
Dacă PNL insistă să ia şefia Camerei Deputaţilor pentru Ludovic Orban, funcţia de prim-ministru ar reveni USR-PLUS, candidatul fiind Dacian Cioloş. PNL insistă în continuare să ia şi funcţia de prim-ministru, şi pe cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de aici blocajul.
Orban a avansat ca soluție pentru ieșirea din impas competiția liberă pentru șefia Camerei Deputaților, adică PNL și USR PLUS să aibă fiecare candidatul său la votul din plen, iar cine intră în turul al doilea să primească susținerea celuilalt, au explicat sursele citate.
Impasul este destul de mare şi nimeni nu crede că până luni, la consultările de la Cotroceni, cele trei partide vor fi în stare să prezinte o echipă.
În privinţa componenţei Guvernului, s-a stabilit că se rămâne la 16 ministere, deşi mulţi lideri PNL făceau lobby pentru creşterea numărului de ministere. Nu s-a decis însă care vor fi ministerele şi atribuţiile, nefiind excluse unele transferuri de atribuţii, companii şi agenţii subordonate.
Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan, DETALII despre negocieri: ‘E o formulă de guvernare stabilă’
Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a explicat cum au decurs negocierile pentru formarea Guvernului. Ea susține că formula de guvernare va asigura cele mai bune soluții pentru ieșirea României din criză.
„Echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare.
Mize uriaşe în coaliţia PNL-USR-UDMR. Ministerele pe care se bat partidele favorite să preia puterea
La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.
În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.
Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității.
Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România.
Formațiunile politice vor relua mâine discuțiile, iar informații referitoare la derularea acestora vor fi transmise și în zilele următoare prin comunicate oficiale și comune”, a spus Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.
În caz contrar, dacă nici duminică, când se vor relua negocierile, liberalii nu vor ceda, cei de la USR-PLUS au amenințat că nu vor mai accepta susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru și vor merge luni la Palatul Cotroceni, să îi prezinte lui Klaus Iohannis propria propunere de premier, respectiv Dacian Cioloș.