În ultimele două luni, de când coronavirusul s-a răspândit în China, compania a înregistrat în această țară o scădere a vânzărilor estimată la 170.000.000 de dolari, într-o perioadă în care se aștepta la vânzări mai mari generate de Anul Nou chinezesc.
Din cauza pierderilor membrii conducerii companiei nu-și vor mai primi bonusul. Compania susține că scăderea profitului este generată de numărul mai redus al chinezilor care ies în spații publice ca să nu se îmbolnăvească. Cea mai afectată este viața de noapte, numeroase baruri și restaurante fiind forțate să se închidă.
”Afacerea noastră ține de mersul la restaurante, de viața de noapte, de ieșirile cu prietenii (…) Performanța noastră în 2019 este sub așteptări și nu suntem mulțumiți de rezultate”, a declarat Carlos Brito, CEO-ul Anheuser-Busch In Bev.
Tot în această săptămână, Diageo, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din lume, a anunțat că răspândirea coronavirusului îi va reduce profiturile cu 200.000.000 de lire sterline.
Teama persoanelor de coronavirus a introdus noi comportamente în societate, de la refuzul de a da mâna, la evitarea îmbrăţişărilor, salutarea prin „footshake” sau modificări în practici ancestrale precum împărtăşania la creştini sau marea rugăciune din moschei, conform AFP.
Un clip video în care apar trei bărbaţi, dintre care doi poartă o mască, cu mâinile în buzunare, care se salută atingându-şi picioarele, a fost distribuită pe reţelele sociale. Salutul se numeste „footshake” şi estre unul dintre noile moduri de a spune bună ziua în perioada coronavirusului.
Citeşte şi: Persoanele care anulează vacanţele în zonele care nu sunt afectate de carantină NU vor primii banii înapoi
În capitala Chinei, de unde a început criza coronavirusului, panouri roșii îndeamnă oamenii să nu mai dea mâna în semn de salut. Difuzoarele instalate în oraș recomandă chinezilor fie să-și alăture palmele, fie gestul tradițional gong shou, pumnul în palma opusă, pentru a spune bună ziua.
În Iran, unde sloganul „Nu îți strâng mâna pentru că te iubesc” înflorește peste tot, se dezvoltă o altă modalitate de salut, între bărbați care constă în întinderea către cealaltă persoană a pumnului, care face același gest, fără să existe însă contact.
În Franţa, ziarele publică sfaturi care privesc noi modalităţi de a înlocui tradiţionala strângere de mâini sau imbrăţişările. În Germania, ministrul german de Interne Horst Seehofer a refuzat să dea mâna cu cancelarul Angela Markel.
În Spania, sărutarea Sfintei Fecioare ar putea fi interzisă. „Este una dintre măsurile analizate”, a afirmat un oficial al serviciului sanitar, Fernando Simon. În timp ce în România, un secretar de stat din ministerul Sănătății a sfătuit bărbații să nu mai îmbrățișeze femeile cărora le oferă flori sau mărțișoare, iar Biserică Ortodoxă a autorizat credincioșii să nu mai sărute icoanele și împărtășania cu o linguriță adusă de acasă.
Citeşte şi: CORONAVIRUS. Situaţia devine alarmantă în Italia. 18 morţi în ultimele 24 de ore, 52 în total