Poluarea provoacă anual milioane de decese premature. Streinu-Cercel: Există risc de cancer pulmonar

Potrivit unui studiu, poluarea provoacă anual milioane de decese premature în întreaga lume. Adrian Streinu-Cercel spune că există risc ridicat de cancer pulmonar. 
Alina Costache
03 mart. 2020, 08:00
Poluarea provoacă anual milioane de decese premature. Streinu-Cercel: Există risc de cancer pulmonar

Oamenii de ştiinţă au calculat că poluarea aerului reduce speranţa de viaţă, în medie, cu 2,9 ani la nivel mondial. S-a constatat că expunerea pe termen lung la poluanţii atmosferici creşte riscul de apariţie a problemelor cardiace şi respiratorii.

Echipa internaţională de autori care semnează cel mai recent studiu pe tema poluării atmosferice şi-a propus să analizeze relaţia dintre expunerea la poluarea atmosferică şi ”reducerea speranţei de viaţă”.

Cercetătorii au descoperit că poluarea aerului este responsabilă pentru reducerea vieţii oamenilor pe tot globul, la o scară mult mai mare în comparaţie cu războaiele, alte forme de violenţă şi bolile transmise de vectori, precum malaria şi HIV/SIDA.

Utilizând tehnici moderne de modelare, autorii au estimat că, la nivel mondial, poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese premature în 2015. În întreaga lume, speranţa de viaţă a fost redusă cu 2,9 ani, au calculat cercetătorii.

Citeşte şi Percheziţii după POLUAREA record din Capitală. Sunt vizate mai multe persoane care ar fi deversat şi îngropat deşeuri

Prin comparaţie, consumul de tutun reduce speranţa de viaţă, în medie, cu 2,2 ani, HIV/SIDA cu 0,7 ani, bolile precum malaria, care sunt transmise de paraziţi sau insecte precum ţânţari, căpuşe şi purici cu 0,6 ani şi toate formele de violenţă – inclusiv decesul în conflicte armate – cu 0,3 ani, au notat autorii în concluziile studiului publicat în jurnalul ştiinţific Cardiovascular Research.

Oamenii de ştiinţă sugerează că în lipsa emisiilor rezultate în urma arderii combustibililor fosili, speranţa de viaţă în lume ar creşte cu peste un an. Specialiştii susţin că poluarea atmosferică este unul dintre ”principalele riscuri pentru sănătate la nivel mondial”.

”Este remarcabil că atât numărul de decese cât şi reducerea speranţei de viaţă din cauza poluării aerului rivalizează cu efectele consumului de tutun şi sunt mult mai mari în comparaţie cu alte cauze de deces”, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Jos Lelieveld, de la Institutul Max Planck pentru Chimie şi Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar Mainz din Germania.

”Poluarea aerului depăşeşte malaria drept cauză de deces prematur la nivel mondial cu un factor de 19; depăşeşte violenţa cu un factor de 16, HIV/SIDA cu un factor de 9, alcoolul cu un factor de 45 şi abuzul de droguri cu un factor de 60”, a precizat Lelieveld.

De asemenea, Adrian Streinu-Cercel spune că o particulă poluantă de 2.5 de microni este atât de mică încât nu poate fi oprită de mecanismul natural de apărare al plămânului, ea ajungând direct în alveolă, ceea ce poate duce mai târziu la afecțiuni respiratorii, inclusiv cancer la plămâni.

„E o particulă mică și ajunge până în alveolă, aia e problema ei. Orice particulă care este sub 5 micorni nu mai e oprită de tractul mucociliar, cel care protejează plămânul – și reușește să scoată afară la nivelul faringelui și de acolo îl înghițim sau scuipăm – și ajunge până în alveolă și de acolo nu mai mai iese. Dacă ajunge în alveolă, ajunge să devină o particulă iritantă.Foarte multe dintre aceste particule pot să ducă în timp și la cancere pulmonare, nu mai spun că și generează bronhopneumopatia cronică obstructivă. Ele într-adevăr, sunt păcătoase”, a spus medicul Streinu Cercel, la digi24. 

Reamintim că platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară. Astfel, s-au înregistrat depăşiri şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.

Citeşte şi Ministrul Mediului a aflat de poluarea din Capitală de pe Facebook: „Am cerut demiterea conducerii APM Bucureşti”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Împușcarea lui Ceaușescu, decisă mult înainte de decembrie 1989
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...