Pãrintele Episcop Ignatie a insistat asupra faptului cã postul are, prin definitie, o componentã spirtualã fãrã de care nu se diferentiazã de un simplu regim alimentar, informează Vremeanoua.ro.
„Postul nu are o dimensiune de interdictie, ci este un stil de viatã pe care trebuie sã ni-l asumãm.Se spune cã postul ne detoxifiazã. O fi adevãrat, însã nu este suficient sã avem doar o întelegere de acest fel a postului. Sunt atîtia care nu consumã produse de origine animalã. Poate acest regim alimentar sau dietã sã fie numit post? Nu. Rãmâne un simplu regim, fãrã niciun fel de continut spiritual. Dacã vrem sã aibã un continut spiritual, trebuie sã ne asumãm o luptã spiritualã.Tot în stihira amintitã ni se spune cã asa cum postim de bucate, asa sã postim sufleteste, de pãcate.Suntem preocupati sã nu mâncãm de dulce, câteodatã aproape la obsesie, dar poate suntem rãutãciosi, calomniem, mintim, furãm, suntem desfrânati. Acesta nu este un post asa cum ni-l cere Dumnezeu.Sfântul Teodor Studitul ne spune sã avem cel putin aceeasi energie în a posti sufleteste, de pãcate, pe câtã intensitate punem în a posti de bucate”, a predicat PS Ignatie.
În încheierea slujbei, Preasfintitul Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenti sã îsi asume, mãcar în prima sãptãmânã a Postului, postul digital, renuntarea la tot ce înseamnã media.
„Lumea în care trãim este una prin excelentã a virtualului, a videocratiei.Trãim într-o erã a tehnologiei si se mai impune si un alt tip de post, o carantinã mediaticã.Sã ne propunem, cel putin în prima sãptãmânã, sã fim mai putin dependenti de telefoane, de retelele de socializare, de conturile de mail, ca sã nu pãtrundã nelinistea pe care acestea o aruncã în noi.Tehnologia este o binecuvântare, dar are si un revers foarte delicat, pentru cã fragmenteazã foarte mult gândirea. Dobândim o dependentã de tehnologie încât ne este foarte greu sã ne desprindem.Cred cã se impune, în lumea în care trãim, si un asemenea tip de post. Postul este o jertfã si cred cã este o jertfã si sã renuntãm la telefon.În traditia noastrã, prima sãptãmânã din post este foarte asprã. Este numitã Sãptãmâna Curatã, aproape echivalentã cu Sãptãmâna Patimilor. În mãnãstiri, unde se tine cu maximã rigurozitate aceastã sãptãmânã, se închide trapeza si cãlugãrii nu mãnâncã nimic, cu exceptia zilelor de miercuri si vineri când se slujeste Liturghie Darurilor mai înainte sfintite. De ce? Pentru ca diavolul sã fie doborât prin puterea postirii.Ar fi foarte bine sã ne desprindem cât mai mult de cele care nu ne aduc liniste”, a încheiat PS Ignatie cuvântarea de la începutul Postului Pastelui.
Citeşte şi: Cum a fost găsit Gheorghe Dincă în celulă, de către gardieni! Criminalul din Caracal a încercat să ascundă