Dacă încetează să fumeze înainte să împlinească 40 de ani, femeile pot spera să trăiască cu nouă ani mai mult decât cele care o fac în continuare, chiar dacă speranţa de viaţă a fostelor fumătoare rămâne mai mică decât a femeilor care nu au fumat niciodată, conform studiului apărut în revista medicală britanică The Lancet, citat de 20minutes.ch.
Studiul s-a desfăşurat pe circa 1,2 milioane de britanice, selecţionate între 1996 şi 2001 şi observate până în 2011. Femeile, cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, au fost intervievate în privinţa stilului de viaţă şi a stării de sănătate la interval de trei ani. Dintre participantele la studiu, 20% erau fumătoare, 28% foste fumătoare, iar 52% nu fumaseră niciodată.
Rezultatele au arătat că fumătoarele aveau în medie o speranţă de viaţă cu 11 ani mai mică decât cele care nu au fumat niciodată, riscul de deces înainte de 70 de ani fiind de 24% în cazul fumătoarelor şi de 9% la nefumătoare.
Cercetătorii britanici s-au interesat îndeosebi de ce s-a întâmplat cu femeile care s-au lăsat de fumat la diferite vârste. Ei au aflat că, lăsându-se de fumat înainte de 40 de ani, pot avea o speranţă de viaţă cu nouă ani mai mare şi cu zece ani dacă încetează să fumeze înainte de 35 de ani, conform agerpres.ro.
„Fie că sunt bărbaţi sau femei, fumătorii care se lasă de fumat la vârsta de mijloc vor câştiga zece ani de viaţă. Nu înseamnă totuşi că femeile pot fuma fără grijă până la 40 de ani, după care să se lase, fiindcă ele prezintă în deceniile care urmează o rată a mortalităţii mai mare cu 20% decât nefumătoarele”, arată unul din coautorii studiului, Richard Peto de la Universitatea Oxford.
Decesul prematur al fumătoarelor este provocat în general de cancerul la plămâni şi afecţiunile respiratorii cronice, precum şi de boli cardiovasculare. La cele care se lasă de fumat între 45 şi 55 de ani, riscul de deces prematur este mai mare cu 56% decât la nefumătoare, însă câştigă şase-şapte ani de viaţă faţă de cele care continuă să fumeze.
Dacă se face o comparaţie între femeile care continuă să fumeze şi nefumătoare, riscul global de moarte prematură creşte de aproape trei ori. Riscul creşte în funcţie de numărul de ţigări fumate pe zi şi de vârsta la care femeile încep să fumeze; cele care încep înainte de 15 ani prezintă riscul cel mai crescut, îndeosebi în privinţa cancerului la plămâni.