„În vremurile de astăzi pline de haos şi naraţiuni conflictuale, era informării şi dezinformării, toate în cantităţi uriaşe, oamenii sunt atacaţi din toate direcţiile de cuvinte fără înţeles şi fără o însemnătate profundă. O imagine spune mai multe decât un text. Aşadar, daţi-mi voie să evoc imagini din amintirile mele în legătură cu un om care este eroul ceremoniei de astăzi”, a spus Tusk.
Prima imagine evocată de fostul preşedinte al Consiliului European a fost de la summitul de la Sibiu, când preşedintele Iohannis le-a propus liderilor europeni să meargă către oamenii adunaţi în Piaţa Mare.
„Klaus Iohannis este un politician excepţional. Românii îl urmează chiar dacă le spune adevărul şi nu îi manipulează în niciun fel sau poate exact din cauza aceasta îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulţi. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru aşa ceva şi de multe ori îl condamnă pe un asemenea om la o singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentaţiei, provine dintr-un orăşel şi dintr-o minoritate etnică şi prezintă şi puncte de vedere ale minorităţilor, a reuşit să construiască un sprijin durabil al majorităţii”, a mai spus Tusk.
Un alt moment rememorat de Donald Tusk a fost o reuniune a Consiliului European în care a existat o dezbatere aprinsă despre migraţie.
„Ca de multe ori în asemenea situaţii, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, modul de a expune raţionamentul, atitudinea sa şi modul decisiv în care vorbeşte readuc calmul. Preşedintele Iohannis, ca şi muzica, are darul de a linişti animalul sălbatic, cum spune Shakespeare”, a afirmat fostul preşedinte al Consiliului European.
Un alt moment a fost întâlnirea dintre cei doi de acum aproape un an, când i-a propus lui Iohannis să fie preşedintele Consiliului European.
„Imaginea numărul trei. Sunt cu preşedintele Iohannis acum aproape un an şi discutăm cine ar fi să ia cârma instituţiilor europene, discuţia noastră este sinceră şi discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit preşedinte al Consiliului European. Preşedintele Iohannis zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru această propunere şi după o vreme adaugă: ‘Ştii ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, aşa că, te rog, nu lua în consideraţie candidatura mea'”, a declarat Tusk.
El a amintit şi de pasiunile lui Iohannis – tâmplăria şi cultivatul trandafirilor.
„E greu de găsit o metaforă mai bună pentru a descrie un model de politician: tâmplar şi grădinar. Tot ce aşteaptă oamenii de la un lider este aici: răbdare, gentileţe, atenţie, persistenţă, capacitatea de a crea, de a rezolva probleme. Un bun politician este acela care construieşte, nu acela care distruge, unul care visează, dar are ambele picioare pe pământ”, a adăugat Donald Tusk.
Premiul european „Coudenhove-Kalergi” i-a fost înmânat şefului statului de către prinţul Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi.
Prinţul Nikolaus von Liechtenstein a amintit că acest premiu este acordat pentru a doua oară unui preşedinte al României, primul fiind Emil Constantinescu.