Nicolae Ciucă, decorat la Ambasada SUA cu Legiunea de Merit. Iohannis: Este una din cele mai mari decorații pe care SUA le oferă cetăţenilor străini

Premierul Nicolae Ciucă a fost decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofițer) pentru recunoașterea meritelor din timpul desfășurării activității de șef al Statului Major al Apărării. La ceremonie au participat şi preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier Ludovic Orban.
Alina Andrei
15 dec. 2020, 14:23
Nicolae Ciucă, decorat la Ambasada SUA cu Legiunea de Merit. Iohannis: Este una din cele mai mari decorații pe care SUA le oferă cetăţenilor străini

Premierul interimar Nicolae Ciucă a fost decorat marți, la Ambasada Statelor Unite ale Americii din București, cu Legiunea de Merit (în grad de ofițer) pentru recunoașterea meritelor din timpul desfășurării activității de șef al Statului Major al Apărării, din perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019.

„Mă bucur să particip la această ceremonie, în cadrul căreia domnului Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar şi ministru al Apărării Naţionale, i se înmânează Legiunea de Merit, una dintre cele mai înalte şi prestigioase decoraţii pe care Statele Unite ale Americii le conferă cetăţenilor străini. (…) Domnule Nicolae Ciucă, vă felicit pentru realizările obținute în perioada exercitării funcției de șef al Statului Major al Apărării! Decorația care vă este acordată astăzi reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-ați avut în dezvoltarea relațiilor militare bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii.

Acordul politic încheiat în anul 2015 ne-a permis să asigurăm 2% din PIB pentru finanțarea apărării, începând cu 2017, respectând astfel deciziile asumate în cadrul NATO.

Armata României şi-a adus şi continuă să-şi aducă o contribuţie importantă la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Armata va avea un rol esențial în coordonarea și derularea campaniei de vaccinare împotriva acestei maladii, campanie care va debuta nu peste mult timp.

Vă felicit, domnule general în rezervă Nicolae Ciucă, şi vă doresc putere de muncă, satisfacții atât în plan profesional, cât și în plan personal şi multă sănătate!”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, şedinţă de lucru cu premierul Ciucă, Nelu Tătaru şi Raed Arafat privind gestionarea epidemiei de COVID-19

Şeful statului a mai spus că „întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon de bază al politicii externe a României, pentru promovarea intereselor fundamentale ale țării noastre, în spiritul continuității și predictibilității”.

„Salut progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în punerea în practică a viziunii noastre comune, a unui Parteneriat Strategic extins, durabil, dinamic și profund ancorat în valorile euroatlantice, capabil să răspundă nevoii de gestionare a riscurilor şi ameninţărilor cu care ne confruntăm.

Apărarea şi securitatea, comerţul, investiţiile și securitatea energetică, democraţia, statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, ca și educaţia, ştiinţa, cercetarea şi tehnologia sunt paliere definitorii pe care Parteneriatul nostru se dezvoltă permanent.

Mai mult, în contextul dificil al actualei pandemii, România a menținut un dialog continuu cu Administrația SUA și am identificat împreună căi eficiente de cooperare pentru gestionarea și atenuarea efectelor generate de acest teribil virus.

Apreciem, în mod deosebit, cooperarea în domeniul înzestrării pentru apărare cu corporaţii din Statele Unite ale Americii, care este benefică modernizării armatei noastre.

Statul român menține ca obiectiv major extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în viitor.

Există premise excelente pentru aprofundarea cooperării pe toate planurile, de la cel al apărării, până la domeniul economic în sens larg, incluzând aici evident zona energiei și a infrastructurii”, a mai spus şeful statului în discursul susţinut la sediul Ambasadei SUA la Bucureşti.

În discursul susţinut în deschiderea evenimentului, ambasadorul SUA Adrian Zuckerman i-a făcut un adevărat laudatio lui Nicolae Ciucă, menţionând inclusiv aspecte din timpul mandatului acestuia de ministru al Apărării, nu doar de şef al Statului Major al Apărării. Au fost menţionate chestiuni legate de economie, achiziţii militare şi colaborare economică şi militară româno-americană.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai puternică mașină electrică? Modelul care își distruge orice rival va avea 1527 de cai putere și va atinge 100 km/h în doar 2 secunde
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
Ți se rupe inima în bucăți! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile ȘOC au scăpat pe net
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Horoscopul lui Camelia Pătrăşcanu pentru septembrie 2024: zodiile avantajate, surprize și reușite în a doua jumătate a lunii!
MediaFlux
VÂRSTA de PENSIONARE CREȘTE și SCADE în același timp! RĂSTURNARE de la 1 SEPTEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...