„Tabloul nu arată foarte rău, dar nu arată nici foarte bine, în sensul că deja putem vorbi de transmitere pe teritoriul României. Avem primul caz de transmitere certă pe teritoriul României. Ținând cont, însă, de faptul că persoanele respective erau în izolare la domiciliu, speranța noastră este ca acel focar să se limiteze la numărul de persoane respective și să putem să limităm răspândirea virusului în continuare.
Orice este posibil în acest moment”, a explicat Streinu-Cercel, la B1 TV.
Profesorul a vorbit despre greutatea cu care se fac anchetele epidemiologice: „Lucrul nu este ușor, este cât se poate de dificil, mai ales că personalul, din punctul de vedere al numărului de epidemiologi pe teritoriul României este mic, ca atare lucrăm cu forțe reduse”.
„80% dintre infecțiile date de aceste virusuri sunt infecții subclinice, nu dau niciun fel de simptom, persoana respectivă nu știe că este contaminată cu acest virus, dar sunt persoane care pot să transmită virusul și de aici, escaladarea numărului de cazuri”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel, la același post de televiziune.
Reamintim că la nivel național au fost confirmate 6 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, ultimele două cazuri fiind diagnosticate în cursul zilei de 4 martie. Toate cele 5 persoane care sunt internate în centrele specializate de tratare a bolilor infecțioase au o stare de sănătate stabilă, iar evoluția lor medicală este permanent monitorizată.
Potrivit Ministerului Sănătății, 35 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar pentru 10.771 de persoane a fost instituită auto-izolarea la domiciliu.
Până la această oră au fost prelevate și analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 573 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.