Tinerii francezi pun piciorul în prag şi cer carantinarea persoanelor în vârstă: „De ce stăm în carantină, dacă virusul nu e mortal pentru noi? Merci boomer!”

Pandemia de Covid 19 este pe cale să adâncească şi mai mult conflictul dintre generaţii, cel puţin în Franţa, unde tinerii s-au săturat de măsurile luate, care au dus la pierderi de slujbe şi alienare socială, şi cer ca persoanele în vârstă, cele mai vulnerabile, să-şi asume responsabilitatea şi să fie carantinate.
George Russo
16 dec. 2020, 19:02
Tinerii francezi pun piciorul în prag şi cer carantinarea persoanelor în vârstă:

Tinerii francezi şi studenţii nu mai ezită și își exprimă cu voce tare resentimentele pe care le au față de seniori, pe care îi acuză că le ipotechează viitorul, scrie Hotnews.

„De un an, nu mai am viață. Astăzi mă pregătesc să nu mai am nici viitor”, spune, cu un ton dezamăgit, Théo, 21 de ani, student în Marsilia.

La prima carantină, tânărul, care vrea să devină lucrător social, spune că a acceptat restricțiile „fără probleme”. Dar nu mai este de acord cu noile restricții, din valul doi al pandemiei. „De ce obligă să stăm în carantină în condițiile în care virusul nu este mortal pentru noi?”, se întreabă el.

„A-i carantina pe bătrâni mi se pare de bun simț”, spune și Sarah Mezlini, tânără licențiată a unei facultăți de comerț și în prezent fără loc de muncă.

Femeia de 26 de ani a fost nevoită să părăsească capitala pentru a reveni la părinți, în regiunea pariziană. O situație care o lasă cu un gust amar. „Am impresia că vocile noastre nu contează. Suferim decizii fără a fi vreodată consultați. Suntem ignorați și izolați în permanență”, acuză ea.

Aceeași nemulțumire și la Théo: „Mi-am pierdut locul de muncă, nu am viață socială, practica este anulată una după alta și mă trezesc mergând la cantina socială”.

Tinerii francezi sunt susţinuţi şi de unii dintre seniori

Evocată un timp și respinsă la sfârșitul lui octombrie de șeful statului, care a considerat că nu este „suficientă”, chestiunea carantinării seniorilor este măsura pe care mulți dintre studenți și tinerii activi și-ar dori să o vadă aplicată.

Și nu doar de tineri. „Nu am oprit țara, din câte știu, pentru a ne salva părinții”, în timpul gripei din Hong Kong, între 1968 și 1970, „la fel de gerontocidă” ca și Covid-19, afirma în mai ziaristul François de Closets (86 ans), într-un editorial publicat de Le Monde, cu un ton foarte critic față de bătrâni.

„La un moment dat, având în vedere situația economică ce ne așteaptă, poate ar trebui să le spunem celor în vârstă să-și asume responsabilitățile, dacă tot sunt atât de prompți în a ne spune că suntem iresponsabili, și să se carantineze ei”, afirmă Emeline Roché, 28 de ani.

Dacă „pentru moment” tânăra femeie afirmă că se simte „protejată” de contractul său de muncă pe durată nedeterminată, aceasta evocă teama de lunile următoare în fața „devastării economice care se profilează” și sentimentul său de „nedreptate” pentru o generație pe care o consideră favorizată.

„Cine nu a avut probleme cu șomajul? Cine a avut acces la proprietăți la prețuri accesibile?”, afirmă ea. „Nouă ce ne-a mai rămas? Merci Boomer!”, adaugă și Emeline, folosind termenul favorit al generației sale pentru a desemna generația baby boomers (cei născuți între 1945 și 1960).

Afirmații „iluzorii” dar departe de a fi inedite, spune sociologul specializat în problemele persoanelor în vârstă Serge Guérin, care constată rapiditatea cu care s-au dezlegat limbile de la începutul crizei sanitare.

În opinia sa, carantinarea seniorilor este un subiect fals: „17 milioane de persoane au peste 60 de ani (respectiv un sfert din populație). Cei peste 75 de ani sunt 6 milioane. Cum poți carantina toate aceste persoane? Este pur și simplu imposibil”.

Imposibil dar mai ales amoral? „Este acceptabil ca tinerii să stea la terase profitând de viață în timp ce părinții și bunicii lor sunt închiși în case? Eu cred că nu și este o dezbatere a societății care va trebui să tranșeze chestiunea”, subliniază el.

„Problema nu este cum salvăm viețile ci mai degrabă cum salvăm viitorul”, spune și antropologul Michel Agier. În opinia sa, „nimeni nu are interesul pentru un război între generații, suntem toți în aceeași barcă”.

O furie neînțeleasă de numeroși oameni în vârstă, cum este Bernadette Font, 71 de ani, „consternată de animozitatea” unora dintre discursuri.

Citeşte şi: Marea Britanie a vaccinat 140.000 de oameni într-o săptămână! Indonezia îi vaccinează mai întai pe tineri, nu pe bătrânii din grupa de risc! De ce?

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai