PNL continuă numirile controversate. Un nou scandal a ieşit la iveală după ce o angajată a Ministerului Mediului a arătat într-un proces că a fost detaşată la Agenţia de Arii Protejate după ce „s-a luat” de fiica primarului într-o şedinţă de lucru, potrivit Adevărul.
În procesul prin care a contestat detaşarea, funcţionara din Ministerul Mediului a arătat că, în luna februarie 2020, directoarea Direcţiei Biodiversitate a convocat o şedinţă de lucru pentru a fi discutate măsurile dispuse de Curtea de Conturi în urma unui control.
În cadrul şedinţei, şefa Direcţiei Biodiversitate i-a anunţat pe funcţionarii din Direcţie că Natalia Savu, proaspăt detaşată de la Primăria Timişoara, va primi drept de semnătură în calitate de şef Serviciu Arii Protejate.
„Tot directorul a rugat-o pe noua detaşată, doamna Savu Natalia, să se prezinte şi să ne zică câte ceva despre dumneaei. D-na Savu a comunicat tuturor colegilor aflaţi în încăpere, că nu are ce să zică, dar că putem să îi adresăm întrebări legate de situaţia sa profesională”, a povestit angajata ministerului în proces.
Funcţionara a mai povestit că după acest moment, un funcţionar cu o experienţă de aproape 20 de ani în Ministerul Mediului a întrebat-o pe fiica primarului din Timiş care este legătura ei cu ariile naturale protejate şi ce ştie despre acestea.
„Răspunsul doamnei Savu a fost că nu a avut legătură cu domeniul, nu ştie nimic, dar că se va informa”, a mai arătat funcţionara în proces.
Funcţionara a maipovestit în cadrul procesului că următoarea întrebare de natură tehnică a fost adresată chiar de ea. Aceasta a vrut să afle ce ştie Natalia Savu despre procedura de infrigement, România riscând să fie supuse unei astfel de proceduri din cauza problemelor de mediu.
În acel moment Natalia Savu ar fi răspuns iritată: „Acum ce mă întrebaţi din astea?!”.
„Discuţiile cu privire la delegarea de semnătură au continuat, deoarece până în momentul actual (n.r. data deschiderii procesului) serviciul nu a funcţionat cu un Şef serviciu, participările şi reprezentările în diverse întâlniri fiind asigurate de personalul de execuţie.
Rumoarea din direcţie şi discuţiile au existat şi pe fondul detaşării d-nei Natalia Savu pe funcţia de consilier asistent în cadrul Direcţiei Biodiversitate, detaşare care nu respectă condiţiile stipulate în Codul Administrativ, şi mai ales pe fondul numirii acesteia cu drept de semnătură temporară, ţinând cont de faptul că la data şedinţei mai sus amintite, aceasta nu deţinea vechimea necesară numirii în funcţia de Şef serviciu”, a mai spus funcţionara.
Judecătorii au respins cererea de anulare a ordinului de detaşare arătând că din înscrisurile dosarului nu rezultă vreo legătură între „participarea activă” din cadrul şedinţei de lucru şi detaşarea acesteia.
Tânăra a recunoscut că a fost întrebată în şedinţa de lucru care este expertiza sa.
„Expertiza mea este publică. Eu am fost la Consiliul Judeţean pe partea de Mediu, am terminat studiile pe partea de Mediu. Şi contractele pe care le-am gestionat au făcut parte din Direcţia de Mediu”, a declarat Natalia Savu pentru Adevărul.