Două noi de CORONAVIRUS confirmate în România şi multe alte suspiciuni. Măsuri fără precedent de protecţie

Un nou caz de coronavirus a fost confirmat în Capitală duminică după amiază la o femeie de 42 de ani din Bucureşti, informează Grupul de Comunicare Strategică. La scurt timp, a venit o altă confirmare, la o femeie de 70 de ani.    
Romania TV
08 mart. 2020, 13:45
Două noi de CORONAVIRUS confirmate în România şi multe alte suspiciuni. Măsuri fără precedent de protecţie

UPDATE: O nouă suspiciune de coronavirus în București. O studentă dusă de urgență la Matei Balș cu isoleta. Surse medicale susțin că este vorba de o studentă din Caminul P22 din Regie care a călătorit în Italia de curând. Astfel, femeia nu este confirmată ca fiind purtătoare a virusului, ci se fac verificări pentru a se stabili acest lucru, având în vedere simptomele prezentate și zona din care a revenit în țară, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

UPDATE: Mai mulți miniștri au fost chemați la Palatul Victoria la o ședință, iar subiectul principal îl reprezintă măsurile împotriva răspândirii coronavirusului. Conform surselor citate, la această întâlnire participă, Ministrul Sănătăţii Victor Costache, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, cât şi cel al Educaţiei Monica Anisie.

UPDATE: Un nou caz de coronavirus a fost confirmat duminică seara la o femeie de 70 de ani, din Mureş. Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că femeia de 70 de ani infectată cu noul tip de coronavirus se afla în izolare la domiciliu din data de 4 martie.

Potrivit prefectului de Mureş, persoana respectivă, care este dintr-o localitate limitrofă municipiului Târgu Mureş, a revenit în ţară din Ancona, Italia.

„În cursul zilei de ieri i-au fost recoltate probe, după ce femeia a avut dificultăţi de respiraţie, tuse şi febră. Femeia va fi internată şi a fost declanşată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor persoanelor cu care s-a aflat în contact”, a precizat prefectul de Mureş.

Potrivit informaţiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, pacienta va fi transportată cu izoleta pentru internare la Spitalul de boli infecţioase din Cluj-Napoca.

UPDATE: O femeie de 73 de ani din judeţul Buzău, care s-a întors recent din Rimini, Italia, şi care prezintă febră şi vărsături, a fost transportată, duminică seară, cu izoleta la spital. Medicii vor face analize pentru a vedea dacă este infectată cu COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Buzău, o femeie de 73 de ani cu febră şi vărsături a fost transportată, duminică seară, cu izoleta, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

Femeia s-a întors în 2 martie din Rimini, Italia, dată la care Rimini nu era zonă galbenă cu risc de infectare cu coronavirus.

Medicii vor preleva probe care vor fi trimise la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti pentru a confirma sau infirma infectarea cu coronavirus.

UPDATE: Un nou caz de îmbolnăvire cu coronavirus a fost depistat în Capitală. Este vorba de o femeie de 42 de ani, contact al primului bărbat infectat din București. Astfel, România ajunge la 14 pacienți cu Covid-19.”Caz nou de coronavirus (nr. 14), femeie, 42 de ani, Bucureşti. Este contact apropiat al bărbatului de 49 de ani, din Bucureşti, confirmat pozitiv în cursul zilei de ieri”, precizează sursa citată.Femeia se află în centrul de carantină Bucureşti şi urmează să fie transferată la Institutul „Matei Balş”. Autoritățile au fost deja măsuri extreme pentru a stop virusului.

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus. Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Arafat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.

ŞCOLI ÎNCHISE. Anunţ oficial de la Ministerul Educaţiei în contextul epidemiei de coronavirus 

Până astăzi, 8 martie, pe teritoriul României au fost înregistrate 14 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 (coronavirus). Dintre aceste cazuri, 5 persoane au fost declarate vindecate și externate.

Ultimul caz de infectare cu COVID-19 (coronavirus) este al unei femei, în vârstă de 42 de ani, din București, contact al bărbatului de 49 de ani, din București, confirmat pozitiv în cursul zilei de ieri. Femeia se află în centrul de carantină București și urmează să fie transferată la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Totodată, în cursul zilei de astăzi o altă persoană a fost declarată vindecată. Este vorba de tânăra de 16 ani, colega tânărului externat în cursul zilei de ieri, al cărei rezultat a fost negativ la două teste consecutive efectuate în decurs de 24 de ore. Aceasta va fi externată în cursul zilei de astăzi de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.

În acest moment, cele 9 persoane purtătoare ale virusului sunt internate în centre medicale din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova și București.

Starea de sănătate a pacienților internați este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție de către personal medical specializat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.877 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 948 probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 (coronavirus) ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 934 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane şi interzic, până la 31 martie, accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor. Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, duminică, decizii care prevăd interzicerea organizării unor activităţi care implică participarea a mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie. ”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a explicat că se va ţine cont de „evaluare a riscului” de la caz la caz.
„În primul rând se va lua în considerare densitatea mulţimii, va fi luată în vedere natura acestui eveniment şi natura contacţilor pentru că este o diferenţă între tipurile dacă este vorba de copii, adolescenţi, adulţi şamd. De asemenea, dacă cei care participă sunt înregistraţi sau nu, dacă avem  de a face cu participanţi în număr semnificativ a căror provenienţă nu o cunoaştem. Vom lua în vedere posibilele expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment şi riscul să vină din zone care sunt afectate” a spus Horaţiu Moldovan
El a precizat că se va ţine cont de scopul evenimentului – politic, sportiv religios, cultural, precum şi durata şi modul călătoriei prin care participanţii vor ajunge a eveniment dar şi vârsta participanţilor. Aceste criterii vor fi transmise Direcţiilor de Sănătate Publică sub forma unui tabel din care va rezulta un scor de risc cu trei niveluri: scăzut, moderat şi ridicat. 
„În cazul în care avem un risc scăzut evaluat după aceste criterii evenimentul poate avea loc. î cazul în care avem un risc moderat este o evaluare punctuală realizată de către experţi la faţa locului în raport cu fiecare eveniment în parte iar dacă avem de a face cu un risc mare evenimentul nu are loc, se suspendă” a spus Horaţiu Moldovan.
 

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Autorităţile române au decis, de asemenea, sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.
De asemenea, s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social. 
 
Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, a mai anunţat secretarul de stat din MAI.
Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus.
„Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat. 
Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.
Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină dar şi pentru aflate n izolare, dar care nu se pot autosusţine.
Răspunzând unor întrebări, Raed Arafat a precizat că interdicţiile vor viza şi meciurile de fotbal, dar şi spectacolele, dacă implică mai mult de 1.000 de persoane.
„Perioada de impunere a măsurii de interdicţie (..) este până în 31 martie când se va face o nouă evaluare. Dacă evaluarea arată că riscul a scăzut, putem să luăm o măsură de sistare a acestei măsuri. Dacă riscul mai există, măsurile acestea pot fi prelungite pentru încă o perioadă. (…) Ştim şi ne cere scuze că această măsură va produce, poate unele nemulţumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire şi sperăm că o să avem înţelegerea tuturor celor care sunt implicaţi”, a adăugat secretarul de stat.
Raed Arafat a reiterat recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii români aflaţi în ţară către zonele afectate de virus, dar şi cele ale româniilordin zonele afectate , către România, arătând că astfel aceştia din urmă îi pun în pericol de infectare pe cei dragi. 
„Bineînţeles, această situaţie este temporară, cetăţenilor români care vin din zonele afectate şi se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare. Declararea la intrarea la graniţă de alte zone decât zonele reale din care provin poate să fie luată sub incidenţa legii penale ca declaraţie falsă” a spus Raed Arafat.

Acesta a amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.

Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...