Coronavirusul face victime şi în mediul online. Avertizarea experţilor Kaspersky

Epidemia de coronavirus este un subiect folosit ca momeală de către atacatorii cibernetici, iar în prezent numărul utilizatorilor ale căror dispozitive au fost ţinta fişierele denumite după virusul din China a ajuns la 403, cu un număr total de 2.673 de detectări şi 513 fişiere unice distribuite, arată datele publicate de experţii Kaspersky.
Romania TV
09 mart. 2020, 13:26
Coronavirusul face victime şi în mediul online. Avertizarea experţilor Kaspersky

„La început, am găsit e-mailuri care ofereau produse, cum ar fi măşti, iar apoi subiectul a devenit mai frecvent utilizat în e-mailurile de spam din Nigeria. De asemenea, am găsit e-mailuri înşelătoare cu link-uri de phishing şi ataşamente rău intenţionate. Una dintre cele mai recente campanii de spam imită mesajele din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), arătând faptul că atacatorii recunosc şi fac uz de rolul important pe care WHO îl are în furnizarea informaţiilor de încredere despre coronavirus. Utilizatorii primesc e-mailuri de la WHO, care se presupune că oferă informaţii despre măsurile de siguranţă care trebuie luate pentru a evita infecţia. Odată ce un utilizator dă click pe link-ul încorportat în e-mail, el este redirecţionat către un site web de phishing şi i se cere să furnizeze informaţii personale, care ajung în mâinile escrocilor. Această înşelătorie arată mai realist decât alte exemple pe care le-am văzut în ultima vreme, cum ar fi presupusele donaţii de la Banca Mondială sau FMI pentru oricine are nevoie de un împrumut”, susţin specialiştii.

Citeşte şi: Atenţie ce descărcaţi din Google Play! Două aplicaţii false de editare foto ascundeau viruşi periculoşi

Tehnologiile de detectare Kaspersky au descoperit fişiere dăunătoare deghizate în documente legate de virus. Aceste fişiere au fost mascate sub forma unor fişiere pdf, mp4 şi docx despre coronavirus.

„Numele fişierelor sugerează faptul că acestea conţin instrucţiuni video despre cum să vă protejaţi împotriva virusului, actualizări despre ameninţări şi chiar proceduri de detectare a virusului, ceea ce nu este cazul. De fapt, aceste fişiere conţineau o serie de ameninţări, de la troieni la worms, care sunt capabili să distrugă, să blocheze, să modifice sau să copieze date, precum şi să interfereze cu funcţionarea computerelor sau a reţelelor de calculatoare. Unele fişiere dăunătoare sunt răspândite prin e-mail. De exemplu, un fişier Excel distribuit prin e-mail sub pretextul unei liste de victime coronavirus, care se presupune a fi trimis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost de fapt un Troian-Downloader, care descarcă şi instalează un alt fişier rău intenţionat. Cel de-al doilea fişier a fost un troian-spion destinat să adune diverse date, inclusiv parole, de pe dispozitivul infectat şi să le trimită atacatorului”, menţionează Kaspersky.

În acest context, guvernele şi companiile din întreaga lume încurajează din ce în ce mai mult munca la domiciliu, pentru a încetini răspândirea COVID-19.

„Este probabil că, acolo unde este posibil, companiile să permită mai multor persoane ca niciodată să lucreze de la distanţă, prin urmare acum este un moment bun pentru organizaţii să reexamineze securitatea în jurul accesului la sisteme corporative. Odată ce dispozitivele sunt scoase în afara infrastructurii de reţea ale unei companii şi sunt conectate la reţele noi şi WIFI, riscurile pentru informaţiile corporative cresc”, sunt de părere experţii în securitate cibernetică.

Pentru a reduce riscurile cibernetice asociate cu munca la domiciliu Kaspersky recomandă, printre altele: furnizarea unui VPN pentru ca personalul să se conecteze în siguranţă la reţeaua corporaţiei, toate dispozitivele companiilor ar trebui să fie protejate cu software de securitate adecvat, inclusiv dispozitivele mobile, implementarea celei mai recente actualizări ale sistemelor şi aplicaţiilor de operare, limitarea drepturilor de acces ale persoanelor care se conectează la reţeaua corporaţiei şi, nu în ultimul rând, asigurarea că personalul este conştient de pericolul de a răspunde la mesaje nesolicitate.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Serviciile secrete americane au confirmat
Playtech.ro
Mai puține zile libere pentru români. Șase sărbători legale, eliminate începând din 2026. Ce zile nelucrătoare ar putea pierde angajații
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Mare lovitură pentru Călin Georgescu. Abia acum a fost dat de gol
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noua TAXĂ pentru șoferii de la bloc. Decizie în România din 2025. Se achită obligatoriu la Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede