Guvernul a modificat Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Hotărârea prevede ca, normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 să fie stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății, al Ministrului Afacerilor Interne, al Ministrului Apărării Naționale și al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, cu respectarea legislației în vigoare aplicabile domeniilor respective.
Conform documentului, centrele de vaccinare împotriva COVID-19, altele decât cele din cadrul unităților sanitare, vor funcționa, în scop profilactic, ca structuri fără personalitate juridică în coordonarea Ministerului Sănătății pentru asigurarea imunizării populației.
Locația centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 se va stabili prin ordin al ministrului sănătății cu consultarea autorităților administrației publice centrale și locale.
Fondurile necesare organizării și funcționării centrelor de vaccinare se suportă din bugetele instituțiilor și ministerelor implicate, conform activităților în responsabilitate, prevăzute în Strategie.
În discursul din Parlamentul European din data de 16 decembrie, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la o acțiune comună din partea Statelor Membre în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19. Președinta CE a propus ca, odată emisă autorizarea condiționată de punere pe piață din partea EMA, primele vaccinuri să fie administrate/distribuite simultan în fiecare dintre cele 27 de state membre.
EMA a anunțat organizarea întâlnirii finale de evaluare a vaccinului produs de BioNTech/Pfizer pentru luni, 21 decembrie 2020, cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial, urmând ca, în termen de două zile de la această întâlnire, vaccinul să primească autorizarea condiționată de punere pe piață.
Citeşte şi: Guvernul aprobă demararea vaccinării antiCOVID. Nelu Tătaru: În luna ianuarie, vom primi 600.000 de doze