Traian Băsescu: „Trebuie declarată starea de urgenţă! Arafat nu e expert în epidemiologie! Simplul spălat pe mâini nu este suficient!”

Epidemia de coronavirus se extinde în România. Traian Băsescu a declarat la România TV că trebuie declarată starea de urgenţă. 
Romania TV
09 mart. 2020, 14:44
Traian Băsescu:

„Şi Parlamentul European îşi va reduce activitatea. Mâine va fi o sesiune, iar apoi activitatea se suspenda. Sper ca una din decizii să fie suspendarea şcolile, pentru ca nu va sctrica o pauză de 2 saptamani, în care Guvernul să evalueze situatia. Ar fi păcat să ne punem copiii in pericol. Sper ca una dintre măsuri să fie închiderea urgenţă a şcolilor. Ar fi păcat să supunem copii riscului de îmbolnăvire prin participarea la ore. Noi nu suntem în momentul de faţă în criză, dar trebuie luate măsuri de prevenire.

Pui în spatele lui Arafat toată dezbaterea publică şi toate anunturile. Trebuie discutat cu specialişti în epidemie. Discutăm de o posibilă epidemie. este unul dintre cele mai grave lucruri care se poate întâmpla. Autoritatea zero este primul ministru. Arafat nu e specialist în epidemiologie. El este specialist în intervenţii de urgenţă. Avem specialişti medici. 

Eu as declara si stare de urgenta, dar aici e si treaba presedintelui. Poate fi interpretat. Eu zic ca nu e exagerat. Aceasta epidemie s-a dovedit a fi mult mai rea decat o epidemie de gripa. La gripa din cate stiu procentul de moarte este 0.3 la mie, iar pana acum la acest virus procentul este de 3 la mie”, a spus Traian Băsescu la România TV

Până astăzi, 9 martie, la nivel național au fost confirmate 15 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. În cursul zilei de astăzi, până la această oră, nu au fost confirmate alte persoane diagnosticate pozitiv cu acest virus.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, scăderea față de ultima statistică fiind datorată ieșirii din izolare a unui număr însemnat de persoane ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 1010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 995 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus.

Restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu COVID-19

Reamintim deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu COVID-19 și care au intrat în vigoare de astăzi, 9 martie, începând cu ora 12.00 până la data de 31 martie a.c., cu posibilitatea prelungirii:

Sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.

Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.

Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

Sunt interzise manifestările publice sau private cu peste 1000 de participanţi

Totodată, începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.

Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publică locale.

Și această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Citeşte şi Traian Băsescu, despre epidemia de coronavirus din România: „Aş închide metroul”

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Șocant! Aaron Boupendza a murit! Fostul atacant al Rapidului a căzut de la etajul 11 al unui bloc din China
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Fotbalist de la Rapid, mort după ce a căzut de la etaj! Ar fi fost împins, este doliu în fotbal
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Voucherele de vacanță, decizie finală. Suma decontată de Guvern
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
A murit un fost atacant de la Rapid. Tânărul de 28 de ani a căzut de la etajul 11 al blocului în care locuia
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi verde. Reteta traditionala pentru masa de Paste
MediaFlux
S-a aflat cine intră în Turul 2! Răsturnare totală la alegeri
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți