Într-un interviu acordat Mediafax Live, Traian Băsescu a declarat că „nu vom putea ajunge decât într-o situaţie care va poate fi reglată de comun acord cu FMI şi Banca Mondială, din păcate”.
„Din păcate, România nu e mai pregătită decât în 2008, ci la fel de îndatorată şi cu angajamente de creşteri de cheltuieli la fel de mari”, a precizat europarlamentarul Traian Băsescu, conform sursei citate.
Fostul preşedinte afirmă că, în actualul context, nu se pot majora alocaţiile pentru copii şi nici nu pot fi crescute pensiile cu 40 la sută în ritmul programat.
„Eu am spus de multe luni că nu se vor putea acorda nici indemnizaţii pentru copii şi nici creşterea cu 40% a pensiilor. Probabil o eşalonare a creşterii, plecând de la premisa că totuşi sunt pensii foarte mici, va trebui făcută”, a declarat Băsescu.
Fostul preşedinte este de părere că măsurile anunţate duminică seara au venit „târziu”, precizând că este de preferat o carantină severă pentru economie decât o epidemie, încât impactul ar fi mult mai mare.
„În conjunctura acestei crize pe sănătate nu aş lua în seamă niciun parametru economic. Epidemia înseamnă pierderi de vieţi omeneşti şi pierderi economice mult mai mari decât o carantină severă, care pentru moment ar stopa o parte din producţia industrială, o parte din servicii, dar ar preveni o epidemie de mari proporţii – o epidemie de mari proporţii cu certitudine ar aduce economiei pagube mult mai mari. Acum nu m-aş uita la niciun parametru economic, ci la diminuarea dimensiunii epidemiei”, a spus fostul preşedinte.
Potrivit Ziarul Financiar, Traian Băsescu a fost preşedintele României în timpul crizei economice din 2008, când a tăiat salariile cu 25% şi a majorat TVA-ul, pentru a acoperi o gaură de 1 miliard de euro la buget. În martie 2009, România a luat un împrumut de 20 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, pentru a asigura finanţarea externă şi a opri o creştere a cursului valutar leu-euro, care ar fi lovit ulterior toată economia şi ar fi dus la prăbuşirea băncilor, companiilor şi persoanelor fizice.
România trăieşte astăzi pe o creştere economică de 4,1%, dar analiştii spun că nu mai există nicio şansă pentru a se atinge această creştere economică, iar veniturile bugetului vor fi afectate.
România şi-a revenit extrem de greu din criza economică din 2009-2010.