OMS declară pandemie de coronavirus. Ce implică anunţul

Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus. Numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a depăşit 1.000 în Statele Unite, unde Massachusetts şi Michigan au declarat stare de urgenţă. În ultimele ore, Panama a semnalat primul deces, Jamaica a confirmat primul caz de îmbolnăvire, importat din Marea Britanie, unde ministrul Sănătăţii a fost testat pozitiv.
Romania TV
11 mart. 2020, 16:03
OMS declară pandemie de coronavirus. Ce implică anunţul

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. Până în prezent, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan (China), la finalul anului trecut, peste 118.000 de oameni din mai multe de 110 ţări au fost infectaţi.

Numărul deceselor la nivel mondial a depăşit 4.000. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut: „Nu am mai văzut niciodată o pandemie provocată de un coronavirus”. El a adăugat că totuşi crede că poate fi controlată.

Ce semnifică anunţul OMS

Pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. Potrivit OMS, o pandemie este declarată când o boală nouă pentru care oamenii nu au imunitate se răspândeşte în lume peste aşteptări.

Odată declarată pandemia, este tot mai posibil că răspândirea la nivelul comunităţii va avea loc, iar guvernele şi sistemele sanitare trebuie să se asigure că sunt pregătite.

O epidemie, de cealaltă parte, este o creştere subită a cazurilor unei boli care poate fi atribuită unei ţări sau comunităţi.

Între pandemiile care au afectat omenirea se numără: H1N1 (2009), HIV (1981), gripa spaniolă (1918), ciuma bubonică (1347) şi varicelă (1870).

Cele mai noi cazuri de Covid-19 din SUA au fost depistate în Florida şi Michigan, iar numărul total a depăşit o mie. În total, 38 de state americane au pacienţi testaţi pozitiv.

Statul Washington este cel mai afectat, cu aproximativ 280, urmat de California şi New York, cu peste 170.

După California, Massachusetts şi Michigan au declarat stare de urgenţă noaptea trecută.

Ministrul Sănătăţii din Panama a anunţat primul deces din cauza Covid-19. În ţara din America Centrală au mai fost înregistrate şapte noi cazuri de îmbolnăvire.

Autorităţile sanitare din Jamaica au confirmat marţi primul caz pe insulă, în capitala Kingston. Pacientul, o femeie care a călătorit recent în Marea Britanie. Femeia a ajuns pe insulă pe 4 martie, a contactat autorităţile pe 9 martie şi se află de atunci în izolare.

Între timp, ministrul britanic al Sănătăţii, Nadine Dorries, a fost testat pozitiv. În Regat au fost detectate peste 380 de cazuri.

Cât priveşte Europa, cea mai afectată ţară este Italia (peste 10.100 de cazuri şi peste 630 de decese), urmată de Franţa (peste 1.500 de cazuri şi 33 de decese) şi Spania (peste 1.600 de cazuri şi 36 de decese).

Turcia a anunţat marţi seară primul caz de infectare la un bărbat care a călătorit în Europa.

China, epicentrul Covid-19, a înregistrat în ultimele 24 de ore o nouă scădere – 24 de noi cazuri şi 22 de decese, la nivelul întregii ţări.

În oraşul Wuhan, unde coronavirusul a fost detectat la finalul anului trecut, au fost raportate miercuri 13 noi infecţii.

Wuhan şi împrejurimile se află în carantină de la finalul lunii ianuarie. Autorităţile provinciei Hubei nu au mai raportat niciun caz de infectare în ultimele zile.

La nivel mondial, numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 a depăşit 115.000, mai mult de jumătate dintre bolnavi fiind trataţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) explică, pe site-ul său, numele noului coronavirus şi al bolii pe care o provoacă, pentru a evita orice confuzii.

Astfel, denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19.

Virusurile şi bolile pe care le pot declanşa au deseori nume diferite. Spre exemplu, virusul HIV este virusul care declanşează SIDA.

Virusurile şi bolile pe care le provoacă pot primi denumiri diferite din mai multe motive, în funcţie de anumite procese şi de obiectivele oamenilor de ştiinţă. În general, conform OMS, virusurile primesc nume în funcţie de structura lor genetică pentru a facilita procesul de dezvoltare al testelor pentru diagnostic şi medicamentelor sau vaccinurilor. Numele unui nou virus este stabilit de Comitetul Internaţional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV).

Bolile primesc denumiri care să permită discuţii şi informări cu privire la modalităţile de prevenire, de limitare a răspândirii, cu privire la severitatea şi tratament. Bolile primesc denumiri oficiale din partea OMS în cadrul sistemului de Clasificare Internaţională a Bolilor (International Classification of Diseases – ICD).

ICTV a anunţat că numele noului coronavirus este „sindrom sever respirator acut coronavirus 2 – SARS-CoV-2)” la 11 februarie 2020. A fost ales acest nume ţinând cont de similarităţile genetice dintre noul coronavirus şi coronavirusul responsabil pentru focarele de SARS din 2003. Deşi înrudite, cele două virusuri sunt diferite.

OMS a anunţat că numele noii boli este „COVID-19” tot la 11 februarie 2020, urmând liniile directoare stabilite alături de World Organisation for Animal Health (OIE) şi de Food and Agriculture Organization din cadrul ONU

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Help Net, unul care are puncte de lucru în toată țara. Lumea vine pentru prețurile bune și reducerile la medicamente. Puțini români știu cine se află în spatele acestei afaceri uriașe
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Vladimir Sukov intenționează să numească al 15-lea copil după un sistem de rachete
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy