Cum ne putem întări organismul pentru a preveni instalarea gripei şi a virusurilor

Sănătatea noastră depinde în mare măsură de eficiența sistemului nostru imunitar. Dacă ai un sistem imunitar puternic, chiar dacă se întâmplă să intri în contact cu un virus, fie îl poți elimina înainte de a avea simptome, fie organismul va putea lupta cu boala fără să fie anihilat.
Romania TV
13 mart. 2020, 06:50
Cum ne putem întări organismul pentru a preveni instalarea gripei şi a virusurilor

Pe cât este de important sistemul imunitar, pe atât este de sensibil. De altfel, o ceartă de câteva minute sau o sticlă de suc ne pot afecta în mod considerabil capacitatea de apărare împotriva gripei și a virușilor de orice fel. În același timp, un simplu zâmbet poate ajuta la normalizarea sistemului imunitar.

Nu putem controla totul, dar putem face anumite lucruri pentru a fi mai puțin vulnerabili în fața unor amenințări precum este gripa sau coronavirusul.

Scăderea imunității poate fi cauzată de numeroși factori, dintre care îi vom enumera pe cei mai comuni:

  • Stresul este responsabil pentru 90% dintre toate formele de boală. Momentele de stres cronic sunt percepute de către organism ca fiind un pericol iminent, fapt pentru care suspendă temporar anumite funcții, cum ar fi sistemul imunitar sau sistemul reproductiv. În același timp, sistemul endocrin eliberează cortizol – un hormon al cărui rol este scăderea inflamației, dar al căror efecte secundare pot fi stimularea dezvoltării tumorilor, creșterea infecției și degradarea anumitor țesuturi și așa mai departe.

  • Lipsa somnului cauzează scăderea celulelor T, care ar trebui să ne apere de gripă și de alți viruși. Pe de altă parte, atunci când suferim de o anumită afecțiune, organismul are o capacitate sporită de a lupta contra bolii în timp ce dormim și avem febră. Cercetătorii spun că un somn de calitate este esențial pentru toate funcțiile organismului nostru, atât când suntem sănătoși, cât și atunci cânt suntem bolnavi.

  • Sedentarismul și obezitatea sunt doi inamici bine-cunoscuți al omului modern. Știm, din punct de vedere statistic, că stilul de viață sedentar dublează riscul bolilor cardiovasculare, al diabetului, în timp ce obezitatea crește riscul de apariție al hipertensiunii, osteoporozei, depresiei etc. În plus, persoanele active, care stau mai puțin de 7 ore pe zi pe scaun, au șanse mai mici de a dezvolta anumite forme de cancer. Cu toate că se știu aceste lucruri, OMS estimează că undeva între 60% și 85% dintre pământeni sunt sedentari.

  • Consumul de alcool și tutun poate avea efecte devastatoare pentru organism. Alcoolul dezactivează o parte a sistemului imunitar pentru o perioadă de cel puțin 24 de ore și provoacă deshidratare, în timp ce fumatul reduce efectiv numărul anticorpilor. În egală măsură, poluarea atmosferică poate suprima activitatea limfocitelor, responsabile pentru reducerea inflamației din corp.

  • Nutriția defectuoasă poate determina slăbirea imunității în două feluri. În primul rând, poate fi vorba de o alimentație săracă în vitamine și minerale, care nu îi oferă organismului resursele de care are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi. În al doilea rând, poate fi vorba despre consumarea unor alimentare care afectează buna funcționare a corpului, ca de exemplu zahărul. Consumul a unei cantități de 100 de grame de zahăr reduce capacitatea de lupă a celulelor albe timp de 5 ore. Această cantitate se regăsește în aproximativ 1 litru de băutură răcoritoare.

  • Anumite afecțiuni, precum și înaintarea în vârstă pot, de asemenea, să reducă eficiența sistemului imunitar. Pe lângă bolile de deficit imun, alergiile, bolile autoimune, intoxicările cu metale grele și alte substanțe, orice boală are un efect asupra mecanismului de apărare al organismului uman, chiar și o răceală banală. Totodată, statisticile au demonstrat că persoanele mai în vârstă tind să fie mai puternic afectate de infecțiile respiratorii, precum gripa și pneumonia, lucru datorat scăderii numărului de celule T odată cu înaintarea în vârstă.

Iată câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a-ți întări imunitatea și a prevenit îmbolnăvirea:

  • Dormi 8 ore pe noapte, iar dacă programul nu îți permite, recuperează somnul pierdut în oricare parte a zilei. Dacă dormi noaptea 7 ore și tragi un pui de somn de 30 de minute ziua, ai putea să ai parte de un efect similar. De asemenea, este contraindicat să ai parte de două nopți cu somn incomplet consecutive, așa că nu neglija zilele din cursul săptămânii, cu gândul de a „recupera” în weekend, pentru că efectul nu va fi unul pozitiv pentru organismul tău.

  • Consumă fructe și legume, pentru că sunt cea mai bună sursă de minerale și vitamine.Nu uita însă căfructele nu se mănâncă după masă, ci cu cel puțin 30 de minute înaintea mesei, pentru a preveni fermentația și balonarea. Este indicat să introduci în alimentația ta, în cantități moderate, alimente sănătoase precum: miere, propolis, usturoi, ceapă, ghimbir, cătină, afine și așa mai departe. În același timp, evită excesul de sare, produsele procesate și dulciurile. Orientează-te către mâncare gătit fără conservanți și aditivi.

  • Fă exerciții cel puțin 15 minute pe zi. Chiar dacă stai la birou 8 ore pe zi, nu ai nici o scuză să nu faci puțină mișcare în casă sau pe stradă: Urcă pe jos scările de la bloc sau de la serviciu, mergi pe jos o stație de autobuz, etc. Poți face orice tip de exerciții, cu sau fără accesorii sau echipamente. Important este să le faci cu regularitate.

  • Evită situațiile stresante. Oamenii se pot confrunta cu diverse situații stresante acasă, la serviciu sau în alte împrejurări. Unele dintre acestea pot fi evitate, iar altele nu. Totuși, trebuie să faci ceea ce depinde de tine să eviți supărările și lucrurile care te irită. Spre exemplu, ar fi indicat să nu mai frecventezi sălile de jocuri dacă ești deseori stresat de faptul că ai putea fi văzut acolo sau de anumiți indivizi. În schimbi poți juca jocurile tale preferate la casinoul Fortuna online, în confortul propriei locuințe. Încearcă să petreci 30 de minute în aer liber, făcând o plimbare într-un parc sau să te înscrii la anumite cursuri care îți vor permite să uiți de problemele cotidiene și să te destresezi. Rugăciunea este, de asemenea, un bun remediu pentru stres.

  • Fă o cură cu probiotice. Microflora unui om sănătos, adică cantitatea de bacterii benefice pe care ar trebui să le avem în organism este de 2 kilograme. Bacteriile prietenoase reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar, întrucât inhibă colonizarea și proliferarea bacteriilor patogene. Cele mai bune surse de probiotice sunt produsele fermentate nepasteurizate. De aceea, o cură de 3-4 săptămâni pe an, cu iaurt de casă, poate fi extrem de benefică pentru refacerea florei intestinale și cu atât mai importantă după orice tratament cu antibiotice, care ucid o bună parte dintre aceste celule bune.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se construiește un TGV românesc. Trenuri rapide, cu 200 km/h
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Exclusiv! Ioana Tufaru, prinsă că bea alcool și fumează în timp ce este gravidă! VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai