Incidentul a avut loc în unitatea de terapie intensivă COVID-19 din Spitalul Universitar Sanko, unde incendiul a fost cauzat de un aparat de oxigenoterapie, cu debit mare, utilizat în tratamentul pacienților cu COVID-19, potrivit unui comunicat al universității. Un incendiu la terapie intensivă a avut loc în data de 14 noiembrie şi la Piatra Neamţ, unde zece pacienţi intubaţi, bolnavi de Covid, şi-au pierdut viaţa.
Citeşte şi Singurul supravieţuitor după incendiul de la ATI Piatra Neamţ va fi externat
După explozia de la Gaziantep, alți 14 pacienți care erau trataţi de COVID-19 în unitate au fost direcționați la diferite spitale. La fața locului au fost trimise poliții și echipele de pompieri.
Rudele unui pacient decedat în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ au dat în judecată spitalul şi cer despăgubiri de 1 milion de euro. Avocatul Adrian Cuculis face o paralelă între incendiul de la Clubul Colectiv şi cel de la spitalul din Piatra Neamţ şi spune că la fel ca în cazul victimelor din club, şi medicii legişti au stabilit ca principală cauză a decesului pacientului T.I Insuficienţă Renală Acută (IRA).
În plângerea penală se arată că în data de 5 noiembrie pacientul T.I. a fost dus cu ambulanţa la spitalul din Piatra Neamţ, prezentând simptome specifice COVID-19. În urma testării, pacientul T.I. a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 şi internat la secţia COVID a spitalului din Piatra Neamţ.
După decesul survenit în urma incendiului din secţia ATI a spitalului din Piatra Neamţ, pacientului T-I. i s-a făcut autopsie. Aceasta a arătat ca principală cauză a decesului IRA – Insuficienţă Renală Acută, fibroză ischemică de miocard, hipertrofie cardiacă şi pneumonie bilaterală.
„Observând raportul de autopsiere şi prin comparaţie cu tragicul eveniment din clubul Colectiv, observăm că o parte dintre victimele ce au ieşit cu viaţă din clubul Colectiv însă au decedat ulterior în UPU, principala cauză a decesului o presupune instalarea IRA”, arată avocatul în plângerea penală.