„Partidul Naţional Liberal şi-a asumat această sarcină dificilă a guvernării în vremuri grele pentru ţară şi cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins că va reuşi să gestioneze cât mai bine situaţia provocată de pandemia COVID-19. Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziţia în procedură de urgenţă simplificată a materialelor sanitare şi a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19. În acelaşi timp, instituţiile implicate în gestionarea riscurilor de răspândire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maximă cu resursele bugetare, materiale şi umane disponibile pentru controlul, monitorizarea şi sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infecţie cu COVID-19”, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.
Orban a făcut un apel la implicarea instituţiilor publice, a societăţilor comerciale, organizaţiilor neguvernamentale, dar şi a cetăţenilor să demonstreze „că suntem o ţară de oameni responsabili, uniţi în lupta cu o ameninţare nouă şi necunoscută”.
El a arătat că în urma pandemiei de coronavirus vor apărea efecte sociale şi economice negative care se vor dovedi a fi de durată „în absenţa unor măsuri corespunzătoare care să limiteze riscurile economice” pentru companiile şi angajaţii din România, informează Agerpres.
În acest sens, a precizat că la nivelul Guvernului, împreună cu Administraţia Prezidenţială şi cu celelalte instituţii publice cu competenţe în domeniul economic şi financiar, a fost realizată o consultare amplă iar în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice. El a subliniat că Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice şi europene, rambursabile şi nerambursabile, pentru a sprijini mediul economic.
„Vom iniţia negocieri cu Comisia Europeană, cu instituţiile financiare internaţionale şi cu entităţile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România. În acelaşi timp, obligaţiile de plată ale statului către cetăţeni şi companii vor fi onorate fără întârziere şi fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităţilor, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligaţii fiscale şi bugetare datorate de persoanele fizice şi juridice din România. Niciun cetăţean român, nicio companie din România şi niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în faţa riscurilor economice globale provocate de COVID-19”, a precizat el.
Prim-ministrul desemnat a subliniat că România traversează o perioadă dificilă de provocări economice şi sociale care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline pentru „a trece ţara cu bine printr-o criză internaţională severă”, generată de pandemia globală de coronavirus. El a adăugat că Guvernul a acţionat „ferm şi cu promptitudine până acum încă de la primele semne ale epidemiei COVID-19 în statele europene partenere şi a adoptat măsuri stricte pentru limitarea răspândirii” infecţiilor cu coronavirus în ţara noastră.
„Până în prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate în situaţii de carantină şi autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Direcţiile de Sănătate Publică. Acest fapt arată că măsurile impuse de Guvern au reuşit să limiteze şi să ţină sub control evoluţia infecţiilor cu coronavirus din ţara noastră”, a adăugat el.
Orban a arătat că în aceste „momente dificile pentru ţară”, este timpul ca bătăliile politice să înceteze şi responsabilitatea fiecăruia să primeze în faţa intereselor personale sau de partid.
„Responsabilitatea noastră politică individuală şi a fiecărui român în parte este cel mai important antidot împotriva răspândirii infecţiilor cu coronavirus. De aceea, în numele Guvernului pe care l-am propus, vă cer responsabilitate şi votul de învestitură pentru a trece împreună ţara prin această criză”, a arătat în încheierea mesajului său.