Medicul Virgil Musta avertizează: Noua tulpină a SARS-COV 2 creează premisele unui al treilea val

Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, spune despre noua tulpina a SARS-CoV-2, care a inceput sa se raspandeasca in Europa, că "ea creeaza premisele unui al treilea val".
Alina Costache
21 dec. 2020, 12:00
Medicul Virgil Musta avertizează: Noua tulpină a SARS-COV 2 creează premisele unui al treilea val

Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, este de părere că „noua tulpina creeaza premisele unui al treilea val, ceea ce face ca sistemele de sanatate, care sunt deja sub o presiune deja foarte mare, sa nu mai faca fata, de aceea este necesar sa se ia masuri din fasa, pentru a nu se ajunge la o contagiozitate foarte mare”.

Epidemiologul Virgil Musta spune că acest val poate fi totuşi tinut sub control, datorita faptului ca s-au impus masuri dure in ceea ce priveste circulatia persoanelor intre state.

Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă, apel la populaţie înainte de Crăciun: „Îi îndemn pe români să respecte regulile”

„Virusii sufera mai multe mutatii, dar de obicei acestea sunt minore. S-au mai descoperit pe parcursul acestui an mai multe mutatii, dar care se pare ca nu au influentat nici patogenitatea, nici contagiozitatea acestui virus.

In aceasta situatie sunt doua mutatii a proteinei care fixeaza virusul de celula si permite intrarea in celula si creste contagiozitatea si transmisibilitatea bolii.

Apare o transmitere intensa, foarte greu de stapanit pentru ca vin in acelasi timp cu un un numar de cazuri severe si critice care necesita internare in terapie intensiva si deja locurile sunt limitate” a explicat epidemiologul Virgil Musta, la B1 TV.

Intrebat daca este posibil ca noua forma sa ajunga in Romania, Musta a răspuns: „Am inteles ca deja s-au luat masuri, in sensul ca traficul este oprit pe cale aeriana, iar persoanele care vin din Marea Britanie sunt carantinate. In momentul in care o zona este carantinata, riscul de a se transmite scade. Este necesar sa se ia aceste masuri pentru ca altfel vom avea si mai mult de suferit”.

 

Noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie, se răspândeşte în Europa. În Italia a fost confirmat deja primul caz

În Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, a anunţat duminică Ministerul italian al Sănătăţii.

Pacientul depistat cu noua tulpină a coronavirusului a sosit ”în ultimele zile” împreună cu partenera sa, intrând in Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma, mai precizează ministerul italian, citat de Reuters, adăugând că aceştia şi contacţii lor sunt în izolare.

Guvernul italian a decis duminică suspendarea legăturilor aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, testarea tuturor persoanelor venite recent din această ţară şi interzicerea intrării în Italia în cazul nerezidenţilor care în ultimele două săptămâni au călătorit în Regatul Unit.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.

Citeşte şi Londra şi sud-estul Angliei intră în carantină. Noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie se răspândeşte mai rapid

Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia. ”Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutaţie denumită ‘N501Y’, precizează OMS.

Africa de Sud, care la rândul ei a semnalat vineri o variantă problematică a coronavirusului SARS-CoV-2, consideră de asemenea că mutaţia ‘N501Y’ se află la originea creşterii numărului cazurilor de COVID-19, mai multe cercetări fiind în desfăşurare.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Când nu este bine să mănânci roșii. Oamenii care au aceste boli trebuie să le evite
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
Playtech.ro
De ce te înțeapă țânțarii mai mult în zona gleznelor. Motivul surprinzător pentru care preferă această parte a corpului
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Facultatea luată cu asalt de români. Nu s-a mai văzut așa concurență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Guvernul trebuie să prezinte un plan de reducere a deficitului bugetar până la 15 octombrie, anunță Nicolae Ciucă
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!