”Avem parte de o reacție impresionantă a firmelor private. Hilton ne-a oferit cazare, eMag, măști și multă lume vrea să se implice.
McDonalds s-au oferit ei să ducă mâncare în toate cele 26 de orașe unde avem centre de carantină”, a relatat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit Libertatea.ro.
O donație neașteptată a venit din partea lui Kaufland, care a oferit 73.000 de măști profesionale FFP3, cele mai performante, pe care le folosește personalul medical.
”Nu doar firmele nominalizate, ci multe altele vor să ajute. E un moment de solidaritate și suntem convinși că el va continua, mai ales că ne așteptăm ca situația să se agraveze”, a mai spus Nelu Tătaru.
Emilia Ispas, o antreprenoare din Bucureşti care a făcut business din crearea de haine pentru copii, a „schimbat macazul” în ultimele zile şi a început să producă măşti de protecţie pentru cei care trebuie să iasă în colectivitate, dar care vor să se ferească de posibilitatea de a se infecta cu coronavirus.
„Am început de vineri, pe la prânz, când o prietenă care este medic m-a întrebat dacă nu aş putea face şi măşti din bumbac. Schimbarea a venit din necesitate. Dacă nu mă apucam de măşti, aş fi intrat în faliment, pentru că alte comenzi nu au mai venit în perioada aceasta. Folosesc bumbac 100%, iar măştile sunt reutilizabile, se pot spăla, călca, steriliza, nu sunt de unică folosinţă”, spune Emilia Ispas.
Doar vineri a primit comenzi de 100 de măşti, de la prieteni, după ce a publicat un anunţ pe Facebook. Între timp, comenzi au început să vină şi de la clienţi din provincie, dar şi de la unităţi medicale, printre care Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia din Bucureşti şi o clinică din Iaşi.
„Pentru provincie, comanda minimă este de 10 măşti, la un preţ total de 100 de lei. În Capitală, comanda minimă este de 6 măşti. Suntem patru persoane în atelier care lucrează la producţie. Stăm peste program dacă este nevoie, pentru că e o situaţie de urgenţă. Pentru copii, folosesc diferite tipuri de design, pentru că ei altfel nu vor să poarte”, mai spune Emilia Ispas, pentru ZF.ro.
În acest moment, ea are în lucru 500 de măşti şi se aşteaptă ca numărul comenzilor să crească. Măştile se pot realiza pe mărimi.