Din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii recurg la gesturi neobişnuite pentru a nu se îmbolnăvi. Unii dintre ei îşi pun mănuşi sau chiar prezervative pe mâni pentru a nu atinge butoanele din lifturi, în timp ce alţii încearcă să deschidă uşa, apăsând pe clanţă cu cotul, scrie Mirror.
Cercetătorii nu au reuşit încă să descopere vaccinul împotriva coronavirus, dar avertizează că ne putem îmbolnăvi dacă atingem suprafeţe contaminate cu virusul COVID-19.
Oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Montana au realizat studii pentru a afla cât timp poate rezista virusul COVID-19 pe obiecte din carton, plastic sau din oţel.
Potrivit cercetătorilor, noul coronavirus poate supravieţui până la patru ore pe obiecte din cupru şi până la 24 de ore pe carton. Virusul COVID-19 poate rezista, însă, până la trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil.
Potrivit Mirror, medicul Akash Patel a explicat că deocamdată nu se ştie cât timp poate supravieţui noul coronavirus pe îmbrăcăminte.
„Zi de zi încercăm să aflăm cât mai multe despre coronavirus. În prezent, nu există suficiente studii din care să reiasă cu certitudine cât timp supravieţuieşte (virusul) pe haine. Cercetările preliminare arată că virusul poate rezista mai mult pe suprafeţe dure, precum plasticul şi metalul, de la câteva ore la câteva zile, dar nu e clar cât timp trăieşte pe îmbrăcăminte”, a menţionat dr. Akash Patel.
Medicul a făcut mai multe recomandări despre cum se curăţă hainele unui pacient confirmat sau suspect de coronavirus.
„Dacă aveţi haine murdare de la o persoană confirmată sau suspectă de coronavirus, ar trebui să purtaţi mănuşi pe cât posibil, dacă nu, vă rog să mă spălaţi pe mâini corespunzător înainte de a vă atinge faţa sau alte suprafeţe”, a menţionat medicul.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite receomandă spălarea hainelor la temperaturi ridicate, iar folosirea detergenţilor obişnuiţi ar trebui să fie suficientă pentru a diminua riscul infectării.