Potrivit comunicatului, cercetările de la Măgurele aduc beneficii cetăţenilor, precum cercetare cu aplicabilitate directă în beneficiul cetăţenilor, în domeniul medical. Se caută, de exemplu, un tratament pentru cancer. O astfel de descoperire ar revoluţiona lumea în care trăim, o lume în care numărul bolnavilor afectaţi de această boală este în creştere; cercetări în domeniul farmeceutic.
Cercetătorii speră să descopere medicamente noi, mult mai eficiente în tratarea bolilor, dar şi în domeniul hi-tech, de exemplu industria aerospaţială şi mai departe, chiar studiul teleportării. Particulele sunt accelerate şi pleacă, atunci când asupra lor se acţionează cu cel mai puternic laser din lume.
„Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), situat în oraşul Magurele, judeţul Ilfov, are o alocare de 320 milioane euro şi este coordonat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH). (…) Extreme Light Infrastructure (ELI) este o platformă internaţională de cercetare în domeniul laserilor. ELI se bazează, initial, pe 3 facilităţi, în Cehia, Ungaria şi România. Volumul cumulat al investiţiilor depăşeşte 850 milioane euro, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR)”, se arată în informarea transmisă de Consiliul Judeţean Ilfov.
Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră
mondială.