Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că Sorin Cîmpeanu îndeplineşte criteriul de „reputaţie bună” din acordul de guvernare şi că îl consideră pe acesta „o garanţie a implementării programului România Educată”.
„Dl Cîmpeanu este rectorul Universităţii…. facultăţii veterinare, de asemenea, este preşedintele Asociaţiei Rectorilor, este de asemenea preşedinte pe zona de francofonie, este un om cu o carieră universitară şi de asemenea cu o reputaţie nu numai internă, ci şi internaţională, foarte bună”, a afirmat Orban, conform News.ro.
Întrebat despre poziţii anterioare ale lui Cîmpeanu în legătură cu falsificarea diplomelor de doctorat, Orban a declarat că viitorul ministru al Educaţiei ar trebui evaluat după întreaga sa carieră universitară.
„Am văzut acele lucruri. Eu cred că trebuie analizată cariera domnului Cîmpeanu în integralitatea sa, iar cariera universitară este o carieră universitară care îl recomandă. Practic, Sorin Cîmpeanu este garanţia implementării programului România educată, care îşi găseşte o exprimare foarte serioasă în programul de guvernare şi noi avem încredere că va avea capacitatea să pună în practică acest program”, a spus Orban.
Sorin Cîmpeanu este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), aflat la al treilea mandat de rector printr-o portiţă introdusă în lege în 2014, este şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) şi va ocupa pentru a doua oară portofoliul de ministru al Educaţiei, dacă guvernul Cîţu va fi învestit, dar pentru prima dată ca membru al PNL, conform edupedu.ro.
Primul său mandat de ministru al Educaţiei a fost în Guvernul PSD condus de Victor Ponta în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, iar până în prezent Sorin Cîmpeanu a schimbat 3 partide: a fost membru ALDE, apoi PRO România, pentru ca din ianuarie 2020 să fie membru PNL. A fost premier interimar în noiembrie 2015, după ce Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv.
Un alt episod care a marcat primul său mandat de ministru al Educaţiei ţine de acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea pe când era premier interimar. Consiliul de Etica din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record – că Oprea nu ar fi plagiat, în ciuda dovezilor de domeniul evidenţei, potrivit edupedu.ro.