Marea Neagră ar putea fi contaminată nuclear din cauza unor lucrări aproape de Cernobîl. Râul care trece pe lângă reactorul nuclear de la Cernobîl este dragat pentru a crea o cale de transport maritim interioară, care poate trece pe la nămolul radioactiv din dezastrul din 1986. Astfel, această operaţiune ar putea contamina apa potabilă pentru 8 milioane de oameni din Ucraina, au avertizat oamenii de știință și conservatorii.
Dragarea râului Pripyat a început în iulie și face parte dintr-un proiect internațional de creare a căii navigabile E40 de 2.000 km (1.240 mile), care leagă Marea Baltică și Marea Neagră, trecând prin Polonia, Belarus și Ucraina. Râul, care trece la 2,5 km de reactorul responsabil pentru cel mai grav dezastru nuclear din lume, a fost deja dragat în cel puțin șapte locuri diferite, dintre care cinci se află la 10 km de reactor, conform coaliției Save Polesia.
Acest lucru contravine recomandărilor Asociației Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) conform căreia zona de excludere din Cernobîl ar trebui să rămână netulburată din cauza contaminării de lungă durată de la explozia din era sovietică. Licitația pentru dezgroparea a 100.000 de metri cubi de sedimente a fost câștigată de compania ucraineană de dragare Sobi și lucrările au început în iulie anul acesta, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a companiei. Postul spune că calea navigabilă este importantă pentru îmbunătățirea transportului fluvial și a comerțului cu țările vecine, și anume Belarus.
Guvernul ucrainean a cerut lucrările de dragare pentru aproximativ 12 milioane de grivne ucrainene (320.000 GBP). În timp ce un studiu de fezabilitate a fost comandat de un consorțiu de ministere guvernamentale, companii și UE, o serie de ONG-uri, inclusiv Save Polesia, WWF și BirdLife, au avertizat că guvernul încalcă legea prin faptul că nu face o evaluare a impactului asupra mediului (EIA) , care este cerut de reglementările ucrainene.
Astfel, spun că studiul de fezabilitate E40 din 2015 realizat de Institutul Maritim din Gdansk nu a reușit să analizeze în mod corespunzător implicațiile contaminării radioactive din dragarea în interiorul zonei de excludere, care se află la 100 km în amonte de Kiev. Ministerul ucrainean al Infrastructurii, care conduce proiectul E40, nu a returnat cererea făcută de Guardian pentru comentarii în legătură cu EIM.
Dmitrij Nadeev, manager la Sobi, a declarat pentru Guardian că această companie a comandat cercetări privind radiațiile și a prelevat probe de sol. „Siguranța lucrătorilor noștri este o prioritate absolută”, a spus el.
„Analiza a arătat că lucrarea poate fi realizată în condiții de siguranță, dar tuturor lucrătorilor li s-a pus la dispoziție echipament de protecție individuală (EIP) și dozimetre. În timpul lucrului, oamenii de știință au prelevat zilnic probe de apă în aval de draga.”.