Special de Halloween: Cele mai înspăimântătoare lucruri din spaţiu

Halloweenul scoate la suprafaţă zombi şi vampiri aici, pe Terra, însă monştrii sunt o prezenţă constantă în spaţiu.
Romania TV
31 oct. 2012, 20:03
Special de Halloween: Cele mai înspăimântătoare lucruri din spaţiu

Universul este plin de fenomene înspăimântătoare, de la stele care sug viaţa din companionii lor stelari, până la găuri negre gigantice, de miliarde de ori mai masive decât soarele nostru. Pentru că este sezonul Halloweenului, iată câteva dintre cele mai înfricoşătoare lucruri din spaţiu.

Planeta zombi

Mulţi astronomi credeau că exoplaneta Formalhaut b a murit, însă se pare că aceasta a revenit la viaţă. În 2008, astronomii care foloseau telescopul spaţial Hubble de la NASA au anunţat descoperirea unei planete enorme care orbita steaua Formalhaut, la doar 25 de ani lumină faţă de Terra. Apoi, alţi cercetători au spus despre descoperire că este vorba doar despre un nor imens de praf.

O nouă analiză a datelor Hubble, care va fi publicată în curând în revista Astrophysical Journal Letters, detectează planeta din nou. Alţi cercetători investighează din nou sistemul Formalhaut, aşa că acest zombi ar putea fi îngropat din nou în curând.

Stelele zombi

Supernovele de tip 1a sunt cunoscute drept stele zombi. Ele explodează în sisteme binare care conţin cel puţin o stea pitică albă – o stea super-densă, micuţă, care nu mai prezintă reacţii de fuziune nucleară. Piticele albe sunt „moarte”, însă nu rămân aşa într-un sistem binar.

Ele se reîntorc la viaţă, deşi pentru puţin timp, într-o explozie gigantică, supernova, furând materialul stelelor care le însoţesc sau combinându-se cu ele.

Stelele vampir

Precum vampirii din poveşti, unele stele rămân tinere pentru că „sug” viaţa din victimele neajutorate. Aceste stele vampiri sunt cunoscute drept „hoinarele albastre” şi par mult mai tinere decât vecinii lor antici cu care s-au format. El sunt mai fierbinţi şi apar mai albastre. Cercetătorii cred că ele reuşesc asta pentru că fură hidrogenul de la stelele vecine.

Găurile negre gigantice

Găurile negre par a fi scoase din cărţile SF – obiecte cu o densitate extremă a căror gravitaţie este atât de puternică încât nici măcar lumina nu poată scăpa de ele.

Ele sunt însă adevărate şi destul de întâlnite în univers. Mai mult, astronomii cred că în centrul fiecărei galaxii se află o gaură neagră supermasivă, chiar şi în centrul Căii Lactee.

Supermasivă este puţin spus, întrucât aceste tipuri de găuri negre sunt incredibil de gigantice. Cercetătorii au descoperit de curând două găuri negre cu o masă de 10 miliarde de ori mai mare ca soarelui nostru.

Întunericul spaţiului

Dacă vă este frică de întuneric, atunci cosmosul nu este pentru voi. Este un loc extrem de întunecat.

Spaţiul este negru întrucât este incredibil de gol, spun experţii. Deşi există trilioane de stele, nu sunt suficiente pentru a lumina tot cosmosul, întrucât nu există prea multe molecule pentru ca lumina lor să călătorească pe distanţe mari.

Mături de vrăjitoare şi păienjeni

Cosmosul este populat de vrăjitoare, cranii şi tot felul de monştri. Vedem aceste forme în colecţiile difuze de nebuloase, formate din praf şi gaz. Tarantulele spaţiale şi măturile de vrăjitoare sunt exemple ale pareidoliei, un fenomen în care creierul uman recunoaşte forme în imagini oarecare.

Asteroizii ucigaşi

Fenomenele de mai sus sunt înfricoşătoare, însă nu pun umanitatea în pericol. Nu putem spune acelaşi lucru şi despre asteroizii care se apropie de Terra. O rocă spaţială de cel puţin 1km lăţime are potenţialul de a distruge viaţa de pe Pământ. Şi chiar dacă asteroizii măsoară doar 40 de metri, pot face daune extrem de serioase dacă pică într-o zonă populată.

Impacturile asteroizilor se întâmplă, din când în când, pe planeta noastră. O rocă spaţială ar fi distrus dinozaurii în urmă cu 65 de milioane de ani. Din fericire, cercetătorii monitorizează permanent cerurile pentru asteroizii periculoşi şi există câteva metode pentru a-i îndepărta – asta dacă îi descoperim din timp.

Un soare activ

Soarele ne dă viaţă, însă ne şi poate face rău. Din când în când, pe suprafaţa lui au loc explozii puternice, care pot distruge comunicaţiile radio, navigaţia prin sateliţi şi reţelele de electricitate de pe Terra.

Furtunile solare sunt din ce în ce mai frecvente în ultima vreme, întrucât la anul steaua noastră ajunge în maximul ei de activitate, dintr-un ciclu de 11 ani.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Noile funcții disponibile pe WhatsApp. Ce vor putea face de acum utilizatorii în aplicație
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Trei minivacanțe pentru români în doar trei luni. Ce zile libere urmează în aprilie, mai și iunie
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Mega-tranzacție între milionarii României. Un colos și-a înghițit rivalul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Motivul pentru care scafandrii au întârziat două ore în cazul microbuzului căzut în Dunăre. Explicațiile lui Raed Arafat: „Nu fac nimic...”
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat ca să nu te îmbolnăveşti
MediaFlux
Schimbare majoră înainte de alegeri. Un nou nume devine favorit pentru Cotroceni
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă