Ortodoxe
Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 de ucenici ai lui (Pomenirea morţilor)
Greco-catolice
Sf. cuv. m. Nicon şi cei 199 învăţăcei. Pomenirea morţilor
Romano-catolice
Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep.
Sfântul Cuvios Mucenic Nicon şi cei 199 de ucenici ai săi sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 23 martie.
Sfântul Nicon era originar din Neapole (Italia), soldat în armata romană, în vremea împăratului Deciu (249-251).
Despre credinţa creştină învăţase de la mama sa, care era creştină, dar a fost botezat mult mai târziu.
Într-o luptă, Sfântul Nicon şi-a pierdut mare parte din tovarăşi, iar el se afla înconjurat de potrivnici, atunci şi-a adus aminte de sfatul pe care îl primise de la mama sa şi-a făcut semnul Sfintei Cruci şi l-a chemat în ajutor pe Hristos. Aşa a scăpat nevătămat.
Întors la acasă, i-a spus mamei sale cum prin puterea Sfintei Cruci a scăpat dintr-o încercuire care părea imposibil de străpuns. A întrebat-o atunci şi cum poate deveni cineva creştin desăvârşit. Răspunsul a fost că asta se va întâmpla numai după primirea Sfântului Botez.
Sfântul Nicon, după botez, a îmbrăcat însă şi haina monahală într-o mănăstire din insula Hios, care avea o obşte de 190 de călugări. A fost hirotonit episcop şi i s-a încredinţat conducerea mănăstirii.
Împreună cu toţi monahii de sub oblăduirea sa, Sfântul Nicon a plecat în Sicilia, unde a reuşit să întemeieze o mănăstire într-un munte, cu viaţa deosebită. În drumul său s-a oprit însă la Neapole, iar la obştea de monahi s-au mai adăugat nouă oameni dintre cei care în trecut au fost ostaşi, camarazi ai Sfântului Nicon.
În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, întreaga obşte a fost arestată de guvernatorul insulei, Quintilian, şi toţi monahii au suferit martiriu, fiind torturaţi şi apoi decapitaţi. Execuţia s-a desfăşurat rapid, căci demnitarul imperial ştia că prin rezistenţa şi mărturisirea neîncetată a lui Dumnezeu în timpul chinurile îndelungi aplicate în mod public, mucenicii îi conving şi pe alţii să devină creştini. Sfântul Nicon a fost chinuit însă mult mai mult înainte de a fi ucis cu sabia. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)-