Şeful campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a dat detalii despre posibilele reacţii adverse pe care le pot avea unii oameni ca urmare a administrării vaccinului anti-COVID-19.
“Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă. Important este să fim suficient de capabil noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane, aş spune că trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere în momentul de faţă sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt cele potrivite, sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună care să-i asigure protejarea sănătăţii”, a răspuns medicul Valeriu Gheorghiţă.
Citeşte şi: S-a aflat cine va fi prima persoană vaccinată anti-COVID-19 în România
“La acest moment dat, strategia de vaccinare este una dinamică, una flexibilă încât să ne putem adapta la toate dovezile ştiinţitice care apar. În momentul de faţă datele de siguranţă sunt foarte bune, deja în Anglia am ajuns la aproape un milion de persoane vaccinate fără să se înregistreze reacţii adverse majore, deci se confirmă, dacă vreţi, profilul de siguranţă aşa cum el a reieşit din studiile clinice, iar în ceea ce priveşte strategia de vaccinare în funcţie de durata răspunsului imun lucrurile sunt dinamică şi vor fi adaptate în funcţie de evoluţia datelor medicale”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul a explicat şi care sunt cele mai întâlnite reacţii adverse ale vaccinului anti-COVID-19.
„Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară, medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment, sunt reacţii adverse locale, cele mai frecvente şi anume durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă şi pot să fie înregistrate reacţii adverse generale precum febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri, după cum bine ştiţi, de reacţii adverse majore la persoane care avea un istoric alergic major, istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin, este un lucru extraordinar şi o veste excelentă faptul că acest vaccin a fost autorizat de Agenţia Europeană a medicamentului îndeplinind toate criteriile de siguranţă, de calitate şi de eficacitate ceea ce ne permite să demarăm în condiţii absolut normale campania de vaccinare”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.
Citeşte şi: Monica Pop îl contrazice pe Raed Arafat: „Vaccinul antiCovid nu întrerupe boala”