Femeile cu acid hialuronic în buze trebuie să aibă mare grijă. O comisie consultativă FDA a desoperit că – în timpul testelor clinice de peste Ocean – voluntarii care aveau acid hialuronic în buze sau pomeţi sufereau reacţii adverse la vaccinare, potrivit observatornews.ro.
„În aceste cazuri, pacienţii transpirau şi se inflamau în zona în care le fusese injectat acidul hialuronic”, afirmă Shirley Chil, medic dermatolog.
Este vorba de 3 volunari din cadrul studiului. Doi dintre ei se injectaseră cu acid hialuronic în pomeţi cu 6 luni înainte de vaccinare. Iar cel de al treilea îşi mărise buzele, la două zile de la inoculare cu serul produs de Moderna. Din fericire, specialiştii susţin că aceste reacţii nu sunt periculoase şi se pot trata uşor, la medic.
„Toţi pacienţii au fost trataţi cu steroizi şi medicamente antihistaminice şi toate reacţiile adverse au dispărut”, mai afirmă medicul.
Specialiştii transmit astfel că femeile pot apela în continuare la aceste mici trucuri de înfrumuseţare, chiar dacă vor să se vaccineze împotriva COVID-19. Iar asta deoarece reacţiile adverse sunt doar un răspuns al sistemului imunitar, care odată activat după vaccinare, vede acidul hialuronic ca fiind un corp străin în organism şi acţionează.
„Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară, medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment, sunt reacţii adverse locale, cele mai frecvente şi anume durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă şi pot să fie înregistrate reacţii adverse generale precum febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare.
Au fost înregistrate câteva cazuri, după cum bine ştiţi, de reacţii adverse majore la persoane care avea un istoric alergic major, istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin, este un lucru extraordinar şi o veste excelentă faptul că acest vaccin a fost autorizat de Agenţia Europeană a medicamentului îndeplinind toate criteriile de siguranţă, de calitate şi de eficacitate ceea ce ne permite să demarăm în condiţii absolut normale campania de vaccinare”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.