Deși sunt studii care susțin contrariul, o nouă cercetare confirmă faptul că noul coronavirus nu are mutații semnificative, iar relativa stabilitate a virusului înseamnă că acesta nu va deveni mai mult sau mai puțin periculos pe măsură ce se răspândește.
Peter Thielen, un expert în genetică moleculară de la Universitatea Johns Hopkins, a dezvăluit pentru Washington Post că în acest moment experții analizează în detaliu peste 1000 de probe diferite de virus. În urma cercetărilor s-a decoperit că există doar aproximativ patru până la 10 diferențe genetice între tulpinile care au infectat oamenii din Statele Unite și virusul original care s-a răspândit în Wuhan.
„Acesta este un număr relativ mic de mutații pentru că virusul a trecut printr-un număr mare de oameni „, a spus Thielen. „În acest moment, rata de mutație a virusului ar sugera că vaccinul dezvoltat pentru SARS-CoV-2 ar putea fi unul singur mai degrabă decât unul nou în fiecare an, cum este cel antigripal”, a mai precizat omul de știință, potrivit stirileprotv.ro.
Vaccinul anticoronavirus ar fi mai degrabă ca vaccinurile împotriva rujeolei sau a varicelei – a mai precizat Thielen, ceva care probabil ar conferi imunitate pentru o lungă perioadă de timp.
Alți doi virologi, Stanley Perlman de la Universitatea din Iowa și Benjamin Neuman de la Texas A&M University din Texarkana, au declarat pentru Washington Post că virusul pare relativ stabil.
„Virusul nu a suferit mutații într-o măsură semnificativă”, a spus Perlman.