„Furia cu care se abate virusul arată că războiul este o nebunie. A venit momentul să lăsăm conflictele armate în urma noastră, pentru a ne concentra eforturile asupra luptei vieţii noastre. Să nu uităm că, în ţările devastate de război, sistemele de sănătate s-au prăbuşit. Profesioniştii din sănătate, care erau deja puţini, au fost luaţi adesea ca ţintă. Refugiaţii şi toate persoanele deplasate de conflicte violente de două ori vulnerabile”, a subliniat Guterres.
„Să punem capăt flagelului războiului şi să luptăm împotriva bolii care ne devastează lumea. Acest lucru începe prin oprirea luptei. Peste tot. Imediat. Acesta este lucru de care avem nevoie cu toţii, membrii familiei umane. Astăzi mai mult ca niciodată”, a adăugat acesta.
În acelaşi timp, înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a îndemnat miercuri la eliberarea urgentă a deţinuţilor din întreaga lume, pentru a se evita ca pandemia covid-19 să facă ravagii în închisori, care sunt adesea suprapopulate, mai ales în tările mai puţin dezvoltate, unde riscurile sunt cu atât mai mari. Aceasta a explicat şi cum s-ar putea realiza această reducere, prin eliberarea „deţinuţilor celor mai în vârstă, a celor bolnavi şi a delincvenţilor care prezintă un risc slab”, precizează aceeaşi sursă citată.
Guterres a lansat şi un „plan de răspuns umanitar mondial” şi a făcut un apel la donaţii în valoare de două miliarde de dolari până în luna decembrie.
Conform acestuia, planul „vizează să ne permită să luptăm împotriva virusului în ţările cele mai sărace din lume şi să răspundem nevoilor persoanelor celor mai vulnerabile, femeile şi copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi, şi bolnavii cronici”.