Medicul din Wuhan spune că virusul COVID-19 este unul nou şi niciun medicament deja existent pe piaţă nu îl poate trata sau vindeca. De asemenea, acesta face o serie de recomandări medicilor care tratează pacienţii cu coronavirus.
„În ultimele 3 zile nu au mai existat cazuri noi de infectare. Avem însă cazuri severe, pacienți spitalizați de 2-3 săptămâni deja, iar aceștia sunt pacienți foarte bătrâni, oameni de 80 – 90 de ani, care au foarte multe complicații și boli conexe. Sunt foarte bătrâni, așa că recuperarea este foarte greoaie.
În jur de 90% dintre ei au reușit, într-un final, să se recupereze. Doar că e un procedeu de durată și este nevoie de îngrijiri intensive. Atât prin medicamentație, cât și prin îngrijirea acordată de asistentele medicale
Este un virus complet nou și niciun medicament deja existent pe piață nu îl poate trata sau vindeca, așa că orice medicament folosești este, de fapt, un studiu clinic.
Multe dintre medicamentele antivirale tradiționale le poți folosi, dar nu au fost inventate special pentru a trata virusul COVID-19. Așa că suntem nevoiți să folosim o gamă largă de medicamente, colectăm rezultatele analizelor de sânge, ale scanărilor și observăm ce simptome se ameliorează. Adunăm toate informațiile și le introducem în baza de date organizată la nivel național, iar doctorii cu grad superior se reunesc în videoconferințe, analizează și vin cu concluziile preliminare. Nu este vorba de o concluzie finală.
Avem o echipa de elită care produce medicamentele tradiționale chinezești la nivel național, care adună toate datele și analizează simptomele și vine cu un plan, cu o rețetă nouă. Rețeta este aceeași la nivel național, așa că avem rețea 1, rețeta 2, rețeta 3 și tot așa. Acum suntem la rețeta 6. Fiecare rețetă în parte este destinată unui anume grup de simptome. Astfel că, în momentul în care pacientul ajunge la spital, analizezi simptomele pe care le are și apoi îi aplici o rețetă anume. Medicamentele sunt deja pregătite, după ce le ia, tu, ca doctor, ții un jurnal – cât de bine se recuperează pacientul, cum anume reacționează la această rețetă.
Din experiența personală, în primul rând nu trebuie să te panichezi. Nu ajută cu nimic. În al doilea rând, încercați să vă economisiți energia, în special dacă lucrați în zonele roșii. Nu vă panicați, economisiți-vă energia. Când vorbiți, vorbiți încet, când mergeți, mergeți încet, încercați să comunicați într-un ritm calm.
În prima fază, când lucrezi în zona roșie, când mergi, când faci diferite proceduri, când aduni diverse mostre, când faci intubările endo-trahiale sau puncții venoase, toate acestea sunt consumatoare de energie. Când finalizezi aceste proceduri, uneori devii deshidratat, alții se panichează și asta îți poate dăuna enorm. Te sperie dacă ai câteva ture foarte grele. În următoarele zile nu te vei mai simți capabil, nu te vei mai simți încrezător în forțele proprii.
În al treilea rând, încercați să vă aprovizionați cât mai bine posibil. Este critic pentru voi să rămâneți în siguranță, nu vă veți infecta dacă aveți suficiente echipamente. În țările din Vest, în marea lor majoritate, nu cred că au suficiente echipamente. Este un punct cheie. Dacă nu ai suficiente materiale, indiferent de cât de bine ești pregătit, indiferent cât de calm ești, te vei confrunta cu probleme grave. Asta spun din experiența personală”, a spus medicul, potrivit România TV.