Vaccinul anti-Covid trebuie să stea cinci zile în frigider înainte de administrare, iar dintr-un flacon sunt injectate cinci persoane. Traseul dozelor, din congelator la oameni

Odată scos din congelator vaccinul anti-COVID-19 trebuie să stea cinci zile la frigider, la o temperatură de 2 grade Celsius. Înainte de administrare, însă, acesta este scos cu jumătate de oră mai devreme, ca să ajungă la temperatura camerei.
Daniel Spătaru
28 dec. 2020, 15:11
Vaccinul anti-Covid trebuie să stea cinci zile în frigider înainte de administrare, iar dintr-un flacon sunt injectate cinci persoane. Traseul dozelor, din congelator la oameni

Un flacon de vaccin se diluează cu 1,8 ml de ser fiziologic şi astfel se pot vaccina din el cinci persoane. Vaccinul anti-Covid nu are voie să fie agitat. În rest, toate procedurile sunt identice cu cele ale unui vaccin antigripal. Injecţia se face intramuscular în braţ pentru o reacţie imunogenă mai bună.

Dana Piansochi este asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj şi spune că nu a simţit durere la vaccinare şi până acum nu a avut nicio reacţie adversă şi nici nu cunoaşte pe cineva să fi avut. „Vaccinul este păstrat în frigider. Este un vaccin deja decongelat, care are o perioadă de stabilitate de 5 zile din momentul în care este decongelat. Vaccinul se păstrează la 2 grade. El este în flacoane. Fiecare flacon conţine cinci doze. În general îl scoatem cu jumătate de oră ca să ajungă la temperatura camerei şi pe urmă îl diluăm”, a declarat aceasta, pentru Mediafax.

Citeşte şi Medicul Mihai Craiu, despre efectele adverse ale vaccinului anti-Covid: „Pot apărea după a doua doză”. Care sunt cele mai comune simptome

„Avem deja vaccinul urmează să îl dizolvăm pentru administrare. Avem nevoie de 10 mişcări de răsturnare, astfel încât să îl omogenizăm. Nu se agită. Cu o seringă de doi ml se extrag 1,8 ml de ser fiziologic, 0,9%. Urmează alte 10 mişcări de omogenizare. Acum vaccinul este pregătit pentru 5 persoane”, spune aceasta.

„Pregătim doza de vaccin care este de 0,3 ml. Schimbăm acul şi folosim unul pentru administrare intramusculară. Ajustăm de câte ori este necesar ca să nu rămână bule de aer”, a continuat asistenta. „În general vaccinurile de administrează intramuacular pentru că au o reacţie imunogenă mai bună”.

Diferenţa este că vaccinul anti-Covid vine condiţionat într-un flacon cu multidoze. Vaccinul antigripal vine condiţionat în fiolă individuală pentru fiecare pacient şi nu e nevoie de recombinare. Procedura este identică se face intramuscular în muschiul deltoid.

Noi administrăm acum prima doză, urmează a doua doză după 21 de zile. Se produce o imunitate treptată astfel încât să fie eficient vaccinul. Ieri am fost vaccinată. Nu am avut şi nici un coleg nu a avut reacţii adverse. Este identic cu alte vaccinuri. Inclusiv cu vaccinul antigripal pe care l-am administrat la începutul lunii octombrie”, a declarat Dana Piansochi, asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj.

România a primit 9750 de doze

Precizări referitoare la prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19 livrată României în data de 25 decembrie
În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19, compusă din 2 containere. Fiecare container a conținut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/ cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9750 de doze de vaccin. Așadar, numărul de doze de vaccin recepționate a fost de 9750. Produsul BioNTech/Pfizer este condiționat/ ținut în flacoane multidoză, un flacon conținând câte 5 doze.

Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit și primit de la cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare). În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările și prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin.

În acest moment, restul dozelor, adică diferența actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie și necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, desemnat, conform legislației, centru unic de stocare. După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unități medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale județene la Institutul ”Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranșe livrate României. Începând cu următoarea tranșă ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unitățile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Capital.ro
Verdictul anului pentru Călin Georgescu. Acum nimic nu-l mai poate opri. Are prima șansă
Playtech.ro
Rezultate LOTO 19 decembrie 2024. Numerele câştigătoare la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Poveste de film din Revoluția de la Cluj. Șeful Miliției recunoaște că fotografiile din Paris Mach i-au salvat viața: „s-a dat ordin să fiu împușcat”
wowbiz.ro
Jador și Oana Ciocan vor deveni părinți de băiețel peste doar câteva luni! Vestea momentului în showbiz
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Succes financiar pentru patru zodii în 2025
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensia intră pe card într-o singură zi, mai devreme ca de obicei, în luna ianuarie 2025. Câți bani vor primi în plus pensionarii
Cancan.ro
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, adevărul ȘOC despre bani: Dacă nu existau, n-aveam de ce să particip la alegeri
StirileBZI
Ce se întâmplă cu alimentele de bază, de la 1 ianuarie 2025. Ce a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Rusia explorează deghizarea trenurilor cisternă pentru a proteja aprovizionarea militară
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ ANGAJĂRILE, MAJORĂRILE DE PENSII ȘI SALARII! Iată documentul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zodiile care vor avea un 2025 atipic. Surprizele încep încă din ianuarie