Vaccinul anti-Covid trebuie să stea cinci zile în frigider înainte de administrare, iar dintr-un flacon sunt injectate cinci persoane. Traseul dozelor, din congelator la oameni

Odată scos din congelator vaccinul anti-COVID-19 trebuie să stea cinci zile la frigider, la o temperatură de 2 grade Celsius. Înainte de administrare, însă, acesta este scos cu jumătate de oră mai devreme, ca să ajungă la temperatura camerei.
Daniel Spătaru
28 dec. 2020, 15:11
Vaccinul anti-Covid trebuie să stea cinci zile în frigider înainte de administrare, iar dintr-un flacon sunt injectate cinci persoane. Traseul dozelor, din congelator la oameni

Un flacon de vaccin se diluează cu 1,8 ml de ser fiziologic şi astfel se pot vaccina din el cinci persoane. Vaccinul anti-Covid nu are voie să fie agitat. În rest, toate procedurile sunt identice cu cele ale unui vaccin antigripal. Injecţia se face intramuscular în braţ pentru o reacţie imunogenă mai bună.

Dana Piansochi este asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj şi spune că nu a simţit durere la vaccinare şi până acum nu a avut nicio reacţie adversă şi nici nu cunoaşte pe cineva să fi avut. „Vaccinul este păstrat în frigider. Este un vaccin deja decongelat, care are o perioadă de stabilitate de 5 zile din momentul în care este decongelat. Vaccinul se păstrează la 2 grade. El este în flacoane. Fiecare flacon conţine cinci doze. În general îl scoatem cu jumătate de oră ca să ajungă la temperatura camerei şi pe urmă îl diluăm”, a declarat aceasta, pentru Mediafax.

Citeşte şi Medicul Mihai Craiu, despre efectele adverse ale vaccinului anti-Covid: „Pot apărea după a doua doză”. Care sunt cele mai comune simptome

„Avem deja vaccinul urmează să îl dizolvăm pentru administrare. Avem nevoie de 10 mişcări de răsturnare, astfel încât să îl omogenizăm. Nu se agită. Cu o seringă de doi ml se extrag 1,8 ml de ser fiziologic, 0,9%. Urmează alte 10 mişcări de omogenizare. Acum vaccinul este pregătit pentru 5 persoane”, spune aceasta.

„Pregătim doza de vaccin care este de 0,3 ml. Schimbăm acul şi folosim unul pentru administrare intramusculară. Ajustăm de câte ori este necesar ca să nu rămână bule de aer”, a continuat asistenta. „În general vaccinurile de administrează intramuacular pentru că au o reacţie imunogenă mai bună”.

Diferenţa este că vaccinul anti-Covid vine condiţionat într-un flacon cu multidoze. Vaccinul antigripal vine condiţionat în fiolă individuală pentru fiecare pacient şi nu e nevoie de recombinare. Procedura este identică se face intramuscular în muschiul deltoid.

Noi administrăm acum prima doză, urmează a doua doză după 21 de zile. Se produce o imunitate treptată astfel încât să fie eficient vaccinul. Ieri am fost vaccinată. Nu am avut şi nici un coleg nu a avut reacţii adverse. Este identic cu alte vaccinuri. Inclusiv cu vaccinul antigripal pe care l-am administrat la începutul lunii octombrie”, a declarat Dana Piansochi, asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj.

România a primit 9750 de doze

Precizări referitoare la prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19 livrată României în data de 25 decembrie
În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19, compusă din 2 containere. Fiecare container a conținut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/ cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9750 de doze de vaccin. Așadar, numărul de doze de vaccin recepționate a fost de 9750. Produsul BioNTech/Pfizer este condiționat/ ținut în flacoane multidoză, un flacon conținând câte 5 doze.

Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit și primit de la cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare). În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările și prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin.

În acest moment, restul dozelor, adică diferența actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie și necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, desemnat, conform legislației, centru unic de stocare. După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unități medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale județene la Institutul ”Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranșe livrate României. Începând cu următoarea tranșă ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unitățile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Cât costă să construieşti o casă de până în 100 mp, în 2025? Preţuri pentru manoperă
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți