Noua structură a Executivului a fost aprobată. În comunicatul emis de Guvern se arată că Ordonanţa de Urgenţă este promovată ca urmare a Hotărârii Parlamentului României nr. 31/2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1285 din 23 decembrie 2020.
Citește și: Ce măsuri rămân active în anul 2021. Anunțul premierului Florin Cîțu
Atribuţiile viceprim-miniştrilor vor fi stabilite prin decizie a prim-ministrului, iar cheltuielile necesare desfăşurării activităţii se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prevede actul normativ.
De asemenea, se înfiinţează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – prin reorganizarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri; Ministerul Energiei – prin preluarea activităţilor şi a structurilor specializate din domeniul energiei de la Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – prin reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene; Ministerul Educaţiei – prin reorganizarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării; Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – prin preluarea activităţii şi structurilor specializate din domeniul cercetării şi inovării de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv din domeniul comunicaţiilor de la Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
Noua structură a Executivului a fost aprobată. OUG stabileşte că Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei îşi schimbă denumirea în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar Ministerul Finanţelor Publice îşi schimbă denumirea în Ministerul Finanţelor.
De asemenea, autoritatea pentru Digitalizarea României va trece în subordinea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, mai prevede ordonanţa de urgenţă.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, miniştrii propun Guvernului măsuri de reorganizare a autorităţilor şi instituţiilor publice din subordinea Guvernului sau ministerelor, după caz, inclusiv proiectele de acte normative corespunzătoare acestora.
Potrivit aceluiaşi act normativ, Ministerul Finanţelor este autorizat să introducă modificările în structura bugetului de stat pe anul 2020, corespunzător prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe baza protocoalelor de predare-primire, protocoale care de încheie în termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.