Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat că este vorba despre „un screening sistematic pentru stabilirea circulaţiei noului coronavirus la nivelul populaţiei din Bucureşti”
„Pentru această populaţie de două milioane de locuitori avem nevoie să testăm 9.558 de persoane. Această testare incumbă anumite riscuri prin faptul că nu toţi vor fi acasă, unii nu vor fi acasă, nu vor dori să fie testaţi. Ca atare, prin corecţie de 10 la sută se ajunge la 10.514 persoane care trebuie să fie evaluate”, a precizat dr. Adrian Streinu Cercel.
Oamenii vor fi informaţi de către preşedinţii asociaţiilor de locatari şi de Poliţia de proximitate despre momentul în care vor fi testaţi.
„Nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor şi trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Ca să nu se îmbolnăvească, trebuie să ştim pe unde circulă acest virus în momentul de faţă şi pe unde a circulat” , a spus Cercel.
Medicul a precizat că este vorba despre o evaluare ştiinţifică care va furniza mai multe date despre evoluţia epidemiei de coronavirus.
Medicul Adrian Streinu Cercel a amintit despre avertismentul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii potrivit căruia „Europa este epicentrul pandemiei”.
„Suntem în mijlocul acestei pandemii. În funcţie de ce măsuri vom lua şi modul în care vom reuşi să protejăm populaţia, acestea vor fi rezultatele trecerii prin pandemie”, a explicat medicul.
Dr. Adrian Streinu Cercel a menţionat că această testare este necesară pentru a afla dacă populaţia din Bucureşti este sănătoasă sau dacă este infectată cu virusul COVID-19.
Potrivit medicului, 80 la sută din îmbolnăviri sunt cazuri uşoare şi medii. „Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu, dar consumându-se la domiciliu, nu înseamnă că nu îi infectează şi pe cei din jur”.
„Trebuie să mă deplasez din spital, la casa omului să văd ce este acolo, să îl testez. Dacă îl găsesc pozitiv, să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”, a spus dr. Adrian Streinu Cercel.
Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat că noul coronavirus nu se transmite prin muşcătura de insectă.
„Acest coronavirus nu se transmite prin înţepătură de ţânţar, dar se transmite prin mâini murdare şi prin locuri contaminate. Va trebui să vă spălaţi pe mâini”, a spus medicul.