Hanna-Kaisa Talvensaari, de la departamentul pentru educaţie al municipalităţii Helsinki, a declarat că în fiecare zi, circa 200 de copii îşi întrerup cursurile la domiciliu şi merg până la cantina şcolii lor, în centrul capitalei, unde îi aşteaptă un prânz servit în conformitate cu măsurile sanitare anunţate de guvern.
„Copiii stau la cel puţin un metru unul de celălalt, se spală pe mâini sub supraveghere şi maximum zece copii mănâncă în acelaşi timp”, a explicat acesta.
Pandemia de coronavirus a creat o isterie la nivel mondial, astfel că toate şcolile au luat decizia de a fi închise, iar cursurile se predau online. Chira dacă măsurile sunt extrem de serioase, guvernul finlandez anunţând că elevii din primele trei clase primare pot merge la şcoală în cazul în care părinţii nu pot rămâne acasă pentru a avea grijă de ei.
În cadrul stării de urgenţă, autorităţile locale pot decide dacă vor continua să servească masa de prânz celor 850.000 de elevi din ţară. Până în prezent, asociaţia autorităţilor locale a afirmat că nu ştie ca anumite regiuni să fi ales să renunţe la această practică.
„Mesele şcolare sunt o parte esenţială a sistemului de protecţie a copilului”, afirmă Liisa Partio, de la asociaţia MLL pentru protecţia copilului.
Potrivit acesteia, restricţiile actuale accentuează sărăcia infantilă în ţară, unde unul din zece copii trăieşte într-o gospodărie cu venituri mici.
„Costurile alimentare ale familiilor cresc şi, dacă în acelaşi timp veniturile părinţilor scad din cauza lipsei de muncă, acest lucru reprezintă o mare problemă”, a explicat ea.
Finlanda a fost una dintre primele ţări din lume care a introdus mese şcolare gratuite pentru toţi copiii, în 1948.