Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa. „Raluca Turcan va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali”

Ministerul Muncii a reacţionat, după ce zeci de sindicalişti ai Cartel Alfa au protestat în faţa instituţiei. Raluca Turcan, ministrul Muncii, va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali pentru a fi adoptat un mecanism de creştere predictibilă şi sustenabilă a salariului minim.
Razvan Mihalascu
29 dec. 2020, 17:42
Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa.

Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa. Raluca Turcan, ministrul Muncii, urmează să poarte discuţii cu partenerii sociali în legătură cu modul în care poate fi crescut salariul minim pe economie.

„Aceasta a fost principala temă abordată în cadrul discuţiilor pe care ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a purtat, marţi, cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel Alfa”.

Demnitarul a explicat liderilor sindicali că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Citeşte şi: Protest la Ministerul Muncii. Cartel ALFA pichetează față de creșterea insuficientă a salariului minim

Reacţia Ministerului Muncii după protestul Cartel Alfa. „Să ajungem la o înţelegere între sindicate, patronate, Guvern”

Raluca Turcan a propus sindicaliştilor „Cartel Alfa”ca din luna ianuarie să participe la consultările pe care le va organiza cu toţi partenerii sociali, în aşa fel încât în următoarele şase luni să se ajungă la o înţelegere privind formula de calcul a salariului minim pe economie.

„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri şi apoi vom propune un moratoriu prin care, după şase luni, să ajungem la o înţelegere între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară şi sustenabilă.

Vreau ca în şase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creşterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă şi sustenabilă care să ducă în final la creşterea calităţii vieţii”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Raluca Turcan, despre creşterea salariului minim pe economie. „E o creștere care depășește rata inflației”

De asemenea, Turcan a amintit că în timpul discuţiilor purtate în Consiliul Tripartit, patronatele au cerut înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, „cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, în timp ce sindicatele au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, adică 170 lei brut în plus față de nivelul actual”

„Creșterea cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, este o creștere care depășește rata inflației și care poate fi susținută economic.

De asemenea, discuția despre salariul minim nu poate fi ruptă de contextul economic și social actual. Să nu uităm că, în ultimele 9 luni, efortul guvernului s-a concentrat către protejarea locurilor de muncă ale oamenilor, prin măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori”, a menţionat ministrul Muncii.

Mai mult, Raluca Turcan a menţionat că în prezent „avem 25 000 de contracte de muncă în plus față de începutul acestui an, iar aceasta este cea mai clară dovadă a efectelor pe care le-au avut măsurile adoptate pentru susținerea angajaților”.

„Un lucru trebuie însă bine înțeles: orice decizie de creștere ”din pix”, fără o analiză temeinică și fără a ține cont de realitățile economice se va întoarce împotriva beneficiarilor. Tocmai din acest motiv, am insistat să începem încă din primele zile ale anului 2021 discuțiile cu toți partenerii sociali pentru a stabili împreună cea mai adecvată formulă de calcul de creștere a salariului minim”, a mai spus Turcan.

La finalul întâlniri, Raluca Turcan i-a rugat pe liderii sindicali să identifice soluţii pentru angajaţii pe care îi reprezintă. Ministrul Muncii a amintit că sunt peste şase miliarde de euro, fonduri europene, care pot fi folosite pentru forme de sprijin pe coeziune socială.

Sindicaliştii Cartel Alfa au protestat marţi la sediul Ministerului Muncii, fiind nemulţumiţi de preconizata creştere a salariului minim cu doar 41 de lei net.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!