Problema nu se va rezolva curând, pentru că furnizorii au stocurile epuizate sau termenele de livrare sunt uriașe, dar autoritățile încearcă să găsească soluții în primul rând pentru spitale, informează Stirileprotv.ro.
Mai multe fotografii ar fi fost postate pe reţelele de socializare chiar de către cadre medicale dintr-un mare spital din Bucureşti, care au vrut să arate că spala măştile unică folosinţă, la ieşirea din tură, apoi le pun la uscat pe caloriferele din secţii. A doua zi le folosesc din nou, câte o pereche pentru 8 ore de muncă, fără să mai ştie cine le-a purtat în ziua anterioară.
Asta în condiţiile în care protocolul spune că masca de unică folosinţă simplă trebuie schimbată la fiecare 4 ore, iar dacă angajatul intra în contact cu o persoană suspectă, trebuie înlocuită pe loc, cu una nouă. Şi la Galaţi situaţia este gravă. O povesteşte cineva din familia unui medic.
Teoretic, orice spital din ţara poate face achiziţie de echipamente, pe SEAP – portalul de licitaţii. Au personalitate juridică, aşa că pot da comenzi către furnizori. Doar ca în stare de urgenţă, importatorii le comunica stocuri epuizate şi le prelungesc mult termenele de livrare.
Dincolo de achiziţia directă, materialele pot fi cumpărate din 3 surse. Una ar fi prin ONAC, adică Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, unde se pot înscrie primăriile, care la rândul lor pot furniza stocuri spitalelor. A doua sursă este producătorul de stat UNIFARM, prin contract direct, iar a treia o reprezintă fondurile de urgenţă de la Uniunea Europeană, unde se înscrie Ministerul Sănătăţii cu cerere de ofertă. Direcţiile judeţene de sănătate publică aduna necesarul din spitale şi comunica datele către Ministerul Sănătăţii.
La spitalului municipal din Timişoara, purtătorul de cuvânt anunţa că are cerere către furnizori pentru 70.000 de măşti, în condiţiile în care nu i-au fost livrate decât o mie de bucăţi, care se epuizează în 2 zile. A cerut sprijin de la ministerul Sănătăţii, de unde ar fi primit 25 de bucăţi.