Din cele două cutremure, primul a avut loc la ora 6:15 a.m, iar cel de-al doilea ceva mai târziu, a declarat directoarea Agenţiei de Seismologie, Ines Ivancic, pentru postul de radio din Croaţia.
Aceasta a spus că pământul ”se va zdruncina mult timp de acum încolo. Cutremurul de marţi a fost devastator şi va fi cu siguranţă urmat de o lungă serie de seisme, incluzând, cu siguranţă, şi unele puternice”.
Ivancic a mai precizat că seisme cu intensităţi mai mici ca cele de astăzi vor afecta cu siguranţă clădirile din Petrinja şi Sisak, avariate în seismul de 6,2 grade produs marţi, care a dus la moartea a şapte persoane şi a provocat pagube materiale semnificative.
Citeşte şi Cutremur mare, de 6,3, în Croaţia, este prăpăd la Zagreb. Mai multe clădiri s-au prăbuşit
Ivancic a mai spus că Petrinja a fost lovită de un număr enorm de cutremure mai mici începând de luni. „Pământul tremură aproape la fiecare minut„, a spus aceasta, citată de agenţia HINA, incluzând cel puţin 25 până la 30 de seisme cu magnitudinea peste 3 pe scara Richter.
Statul român este pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia, ţară afectată marţi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) într-o postare pe Facebook.
„În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţară afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate„, precizează DSU.
Şi preşdintele Klaus Iohannis şi-a exprimat miercuri solidaritatea cu Croaţia, după cutremurele care au lovit ţara. „Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat şi le dorim celor afectaţi să îşi revină cât mai curând. I-am transmis lui Andrej Plenkovic (premierul croat – n.r.) disponibilitatea noastră de a ajuta, în caz de nevoie”, a transmis Klaus Iohannis, pe platforma de socializare.