Protest al sindicatelor din sănătate: un medic infectat este contagios, s-ar încălca drepturile pacienţilor

Sindicalişti din Sănătate, referitor la eventualitatea ca personalul infectat cu coronavirus să trateze pacienţi, susţin că ar fi o încălcare asumată a drepturilor pacienţilor.
Filip Stan
29 mart. 2020, 12:42
Protest al sindicatelor din sănătate: un medic infectat este contagios, s-ar încălca drepturile pacienţilor

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a transmis, duminică, o reacţie la declaraţia ministrului Sănătăţii referitoare la posibilitatea ca personalul infectat cu coronavirus să trateze pacienţi, odată ce se intră în scenariul al patrulea al pandemiei de coronavirus care presupune peste 2.000 de persoane infectate. Sindicaliştii consideră că este „o încălcare asumată a drepturilor pacienţilor” care vor fi trataţi de persoane bolnave, fără a fi informaţi în acest sens.

CORONAVIRUS. În România au fost prelucrate 21.460 de teste pentru coronavirus. A început testarea pe cadavre 

„CFSMR, federaţie sindicală care reuneşte medici, farmacişti, biologi, moaşe şi alte categorii de personal cu studii superioare din sistemul sanitar, afiliată la CNS „Cartel ALFA”, a luat act cu îngrijorare de declaraţia noului ministru al Sănătăţii, conform căreia salariatii din sănătate asimptomatici ori cei cu forme uşoare de boală (cu alte cuvinte, cei contaminaţi) vor fi trimişi în spitale pentru acordarea asistenţei medicale. Fără a analiza latura umană şi morală a acestui anunţ, considerăm că asemenea declaraţii constituie o încalcare asumată a drepturilor pacienţilor care, fără să fie avertizaţi, vor fi puşi în situaţia de a fi trataţi de persoane contaminate. Considerăm că în condiţiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienţi, ar putea fi vorba de cooptarea salariaţilor care au fost contaminate, dar s-au vindecat şi sunt deja imuni (lucru confirmat de 2 teste consecutive), ori de salariaţii asimptomatici ori cu forme uşoare de boală, cazaţi în preajma spitalelor (pentru a nu îşi contamina propriile familii) şi care îşi exprimă dorinţa de a acorda în continuare asistenţă medicală, dar cu informarea prealabilă a pacienţilor despre acest lucru şi cu acordul lor”, au transmis, duminică, sindicaliştii.

Aceştia au comentat şi decizia autirităţilor de a testa peste 10.000 de persoane din Bucureşti.

„Ne intrebăm, dacă avem la dispoziţie aceste teste, de ce nu se testează personalul angajat din spitalele Bucureştiului? Grupul ţintă în acest caz ar fi unul uşor de găsit, oamenii sunt deja grupaţi, iar condiţiile de testare sunt ideale. În acest fel, autorităţile ar putea rezolva două probleme – testarea angajaţilor şi studiul epidemiologic. În plus, nu e nevoie de maşini, de personal suplimentar, costume speciale (care, de altfel, ar fi extrem de utile în secţiile din linia întâi). Dacă se consideră că o asemenea testare ar putea fi catalogată drept o „favorizare” a salariaţilor din sănătate, de ce nu se testează pacienţii internaţi în alte secţii decât cele de boli infecţioase? Şi ei sunt bucureşteni, şi ei sunt deja grupaţi, nu trebuie căutaţi şi scoşi din blocuri, şi sunt şi ei votanţi…”, au mai transmis reprezentanţii CFSMR.

Sindicaliştii consideră „o cercetare de acest fel extrem de utilă, însă alegerea grupului ţintă şi implementarea ar putea fi realizată mai bine, cu avantajul de fi desfăşurată mai uşor şi cu mai puţine cheltuieli”.

„Având în vedere declaraţia conform căreia protecţia angajaţilor devine o prioritate pentru noul ministru al Sănătăţii, dacă autorităţile intenţionează să trimită angajaţi contaminaţi în spitale, iar acum au la dispozitie 10.000 de teste rapide, ne întrebăm dacă nu ar fi mai util să efectuăm acest studiu testând în primul rând medicii, asistentele, farmaciştii, biologii, personalul TESA şi alţi salariaţi din instituţiile sanitare”, au mai transmis sindicaliştii.

Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: „Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.

Managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat, joi, că peste 10.500 de persoane din Bucureşti vor fi testate pentru coronavirus, urmând să fie folosite două tipuri de teste, unul rapid şi unul antigen.

Şase medici au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul şi vulnerabilizează pacienţii: Un medic contaminat este contagios, indiferent ce simptome are

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul şi vulnerabilizează pacienţii. ”Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus, este contagios, indiferent ce simptome are… uşoare, medii sau severe”, au transmis medicii, care au cerut tuturor celor care sunt de acord să semneze scrisoarea. Postarea de pe Facebook a strâns deja numeroase comentarii ”Semnez”.

 

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mures au redactat o scrisoare pe care au postat-o pe Facebook.

”Suntem Medici. Ca vocaţie, ca profesie, ca destin, suntem medici. Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea. Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta. Vom lupta cu tot ce avem la îndemână: cu cunoştinţele noastre, cu mintea noastră, chiar şi cu trupurile noastre. Vom face scut în faţa bolii, apărându-i pe pacienţii noştri cu tot ce putem şi cum putem mai bine. Dacă asta va însemna şi materiale de protecţie, medicamente şi aparatură vitală, asta nu mai ţine însă de noi. Noi nu ne dorim decât să fim protejaţi conform nivelului de contagiozitate a acestei boli. Nu vom accepta însă ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienţii, căci această poziţie pe care am fi siliţi să o acceptăm este în afara legilor medicinii şi ale celor omeneşti, deopotrivă”, au transmis medicii.

Aceştia prezintă şi argumente pentru poziţia lor.

”1. Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios. Indiferent ce simptome are… uşoare, medii sau severe, medicul tot contagios este. El va intra, inerent, în contact cu pacienţii, fie ei CoViD-negativi, fie CoViD-pozitivi. În prima situaţie, dacă pacientul nu a fost încă infectat, contactul direct cu un medic deja infectat, care fie va sta în preajma sa, fie îl va consulta, va fi unul extrem de contagios. Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecţia va avea consecinţe extrem de grave, mergând până la insuficienţă respiratorie acută. În a doua situaţie, interacţiunea pacientului infectat cu medicul/medicii infectaţi, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii. Vorbim despre pacienţi foarte vulnerabili, cu afecţiuni preexistente severe, precum diabet, afecţiuni oncologice, boli respiratorii.

2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situaţie, cu atât mai puţin în situaţii critice, de maximă încărcătură somatică şi emoţională. În aceste condiţii nu ai cum să poţi consulta, opera, diagnostica, fără riscul de a greşi mai mult decât de obicei. Şi poţi greşi grav. De exemplu, în cazul unui chirurg, orice mişcare neconformă poate genera efecte ireparabile, ireversibile…
De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau aşa?

3. Există mai multe tipuri de virus SARS-CoV-19 (tulpini, cum le numesc specialiştii). Noi ştim de două: „S” şi „L”. Dacă eşti infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poţi infecta cu cealaltă. Ce sens are să creşti riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un pacient pozitiv?

4. Medicul român este şi el cetăţean cu drepturi depline. In plus, e şi cetăţean european. Are dreptul la sănătate şi la viaţă ca orice alt cetăţean şi nicio ordonanţă de urgenţă din lumea asta nu poate suspenda acest drept. Dacă dreptul la viaţă este un drept fundamental al omului, atunci acesta este negat atunci când cineva obligă un bolnav să muncească, determinându-i agravarea bolii, cu atât mai mult în cazul infecţiei cu Coronavirus. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.

5. Un medic mai puţin în luptă înseamnă un deficit enorm. Suntem 3 medici la mia de locuitori in România. Să scoţi din front acum medici prin măsuri iraţionale este de-a dreptul iresponsabil. Dacă medicul moare, urmare a faptului că organismul său nu a suportat dublul stress al bolii şi al muncii în condiţii de dezastru, cine răspunde? Cine va trata miile sale de pacienţi, anual?”, sunt argumentele medicilor.

Aceştia au prezentat şi câteva soluţii:

1. Înfiinţarea de urgenţă de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infectionişti şi epidemiologi ce vor putea trata în condiţii optime pacienţii cu CoVid-19. Avem suficiente locaţii ce pot fi transformate şi adaptate acum în România.

2. Rotirea personalului medical expus în permanenţă la contagiune. Turele trebuie sa aibă exact durata valabilităţii echipamentelor de protecţie, în niciun caz mai mult, căci atunci protecţia este doar de formă, fiind ineficientă. Ture de maxim 6-8 ore, deci!

3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale şi de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetăţean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient.

”Suntem medici şi ne asumăm riscurile acestei meserii oricand şi oriunde. Mai puţin unul: acela de a face rău pacienţilor noştri , îmbolnăvindu-i cu SARS-CoV-2! Acest risc şi-l vor asuma, în faţa istoriei şi a poporului român, doar cei ce vor decide să îi trimită pe medicii CoViD-pozitiv într-o luptă nici pe departe dreaptă”, au mai transmis medicii.

Scrisoarea este semnată de medicii Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, dr Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, dr Grigorescu Dan.

Medicii au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, postarea de pe Facebook strângând sute de comentarii ”Semnez”.

Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni