„Suntem speriați de COVID-19 și ne gândim în primul rând la sănătate. Este normal să fie așa! Dar trebuie să ne gândim și la sănătatea finanțelor noastre în această perioadă. Este foarte important ca, atunci când este vorba de bani, să luam în calcul cel mai negru scenariu și să ne asiguram masa zilnică și plata facturilor. În situația în care ne aflam azi, va recomand să aveți în vedere ca această criza medicală poate dura până la 18 luni, fapt care va determina o criză economică ce ar putea să ne afecteze mai mulți ani. Știu că domnul Cîțu spune că efectele economice ale COVID-19 vor fi minime, în timp ce domnul Iohannis declară că până la finalul anului economia își va reveni. Părerea mea e ca habar nu au ce spun și populația ar trebui să fie prevăzătoare. Însă, chiar dacă ei ar avea dreptate și eu greșesc, dacă sunteți precauți și țineți cont de următoarele sfaturi, veți trece de pandemie mai sănătoși și din punct de vedere financiar:
1. Dacă aveți posibilitatea, plătiți în continuare ratele la bancă. Ordonanța de urgență care vă permite să nu plătiți ratele până în decembrie nu vă ajuta prea mult, nu este o soluție reală pe termen lung, ci vă îngroapă în datorii și mai mari. Atenție! Prevederea de amânare a ratelor la credite din această ordonanță de urgență nu trebuie interpretată ca o iertare de la plată. Și mai important de reținut e că pe această perioadă de „păsuire”, continuă să se calculeze dobânda, care se va plăti ulterior băncii. Criza economică va dura mult mai mult decât perioada de păsuire și dacă amânați, veți ajunge să plătiți rate mai mari la bănci, exact când poate nu veți avea de lucru, veți rămâne fără economii și criza va fi în toi.
Pentru cei care au rate în euro, ideal ar fi ca să acopere cât mai mult din împrumuturile la bănci. Ratele în euro devin din ce în ce mai costisitoare din cauza deprecierii leului în perioada următoare.
2. Încercați să puneți o parte din economii în valută. Leul se va deprecia și economiile în lei se vor devaloriza. Astăzi un euro este 4,8443 lei, iar experții estimează că va crește până la 4,95 anul acesta. E bine să nu vă țineți toți banii într-o singură valută.
Nu păstrați economiile în casă, nu este o metodă sigură! Știu că nu ne plac băncile, dar e mai rău fără ele decât cu ele. În condițiile unei crize economice majore, infracționalitatea va crește, puteți risca să rămâneți fără economii, dacă cineva vă sparge casa.
Dacă optați pentru depozite la termen în valută, e important de știut că toate depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare în limita de 100.000 euro per deponent per bancă.
3. Nu faceți în acest moment nicio achiziție mare. Plătiți ratele și puneți banii deoparte (urmați pașii 1 și 2). Prețurile se vor prăbuși la multe bunuri. Cum așa, vă veți întreba? Păi cresc prețurile la mâncare și la articole medicale văzând cu ochii. Da, cresc pentru că cererea este mare. Cumpărați de mâncare și strictul necesar. Însă cererea pentru imobiliare, automobile și produse electronice va scădea dramatic odată ce lumea nu va mai avea bani de cheltuit și atunci și preturile vor scădea. Aveți răbdare! Nu e momentul nici să dați iama în cumpărături online pentru alte produse în afară de cele de strictă necesitate.
4. Îmbunătățiți-va aptitudinile, mai ales cele digitale. Accesați cursuri online și analizați dacă nu ar fi momentul potrivit să va înscrieți la un masterat să la un alt tip de program în perioada următoare. Cei care și-au pierdut locul de muncă, e posibil ca o vreme să nu găsească prea ușor de lucru în domeniul în care sunt specializați. Adăugarea în CV a altor cunoștințe, diplome sau certificări online vă va ajuta să găsiți un loc de muncă mai bun atunci când lucrurile se mai liniștesc.
5. Gândiți-vă serios de azi să va reprofilați dacă aveți una în meseriile serios afectate de izolare/ criza medicală. Mai exact, dacă lucrați în restaurante, cafenele, baruri, cluburi de noapte, săli de sport, hoteluri, teatre, cinematografe, galerii de artă, centre comerciale, târguri de artizanat, muzee, linii de croazieră, companii aeriene, transport public, școli private și centre de zi. Cu cât amânați să faceți asta, cu atât va fi mai complicat să vă găsiți un loc de muncă. E foarte posibil să nu ne întoarcem prea curând la stadiul economic dinainte de pandemie. În aceste condiții, câștigă cei care se reorientează primii. E ca în gluma aceea cu rechinii: „ Dacă ești în ocean cu un rechin, nu trebuie să înoți mai repede decât rechinul, ci mai repede decât ceilalți oameni din apă”. Fiți mai rapizi decât ceilalți care își vor caută un loc de muncă!
Știu ca nu toate soluțiile de mai sus sunt fezabile pentru toată lumea. Mulți dintre voi aveți deja dificultăți financiare. Și din ce în ce mai mulți vor avea în lunile următoare. Chiar dacă nu puteți aplica toate sfaturile, aveți în vedere că în această perioadă că paza bună trece primejdia rea. Fiți cumpătați și păstrați distanța și față de problemele financiare!”, scrie Ioana Petrescu pe blog.