„În anul 2020, reprezentarea femeilor în guvern arată că din 190 de țări analizate, 9 țări nu au nicio femeie în guvern, dar alte 14 țări au cel puțin jumătate dintre miniștri femei, conform Indicelui Puterii Femeilor (Women’s Power Index’). România se apropie cu noul său Guvern Cîţu, cu o singură femeie, de realitățile reprezentării femeilor în guvernul irakian”, se menționează în materialul semnat de președintele INACO, Andreea Paul, și de Anca Tamaș, economist, expert în relații economice internaționale.
Potrivit sursei citate de ziare.com, cele nouă țări fără nicio femeie în guverne sunt: Arabia Saudita, Brunei, Kiribati, Papua Nouă Guinee, St. Vincent și Grenandines, Thailanda, Tuvalu, Vanuatu, Vietnam. Totodată, printre cele 14 țări cu cel puțin jumătate femei în guvern regăsim: Spania (67%), Finlanda (61%), Austria (57%), Suedia (55%), Franța (53%) sau Canada (50%). Astfel, România este foarte departe de performerii europeni, chiar pe ultimul loc în UE, subliniază sursă citată.
Potrivit INACO, în guvernul Orban, România avea 18% femei, cu care ne aflăm pe locul 102 în lume din 190 țări analizate, la egalitate cu țări precum Eritrea sau Surinam. În guvernul Cîţu, procentul femeilor se contractă brusc la 4,7%. În Europa, doar Belarus și Azerbaidjan au procente mai mici. La nivel internațional, România a coborât la sfârșitul anului 2020 pe locul 175 în lume la reprezentarea femeilor în Guvern, alături de Irak (4,6%), Bahrain (4,4%), Myanmar (3,9%), Turkmenistan (3,7%), Belarus (3.5%), Azerbaidjan (3%) și cele 9 țări cu nicio femeie în guvernele proprii menționate anterior.
„Organizațiile de femei din partidele politice sunt anihilate complet din interior. Niciuna dintre aceste organizații de femei ale arcului guvernamental nu a reușit să-și impună vreo reprezentantă. Avem nevoie de un activism civic fără precedent în istoria României care să compenseze slabă lor putere politică. Nu ține de alții, ci chiar de noi”, se mai precizează în comunicatul INACO.