Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 şi pentru abrogarea art. 10 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene (PL-x 724/28.11.2018)
Legea prevede că polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare să poată beneficia de concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare, precum și de majorarea acestuia cu 10 zile lucrătoare.
Pentru a beneficia de zilele libere plătite, tatăl trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să formuleze o cerere de concediu în maximum opt săptămâni de la nașterea copilului;
– să dovedească, cu certificatul de naștere al copilului, calitatea sa de tată;
– să se ocupe efectiv de îngrijirea copilului.
Mai mult, tatăl nou-născutului poate beneficia de încă zece zile libere dacă absolvă un curs de puericultură și obține un atestat în acest sens.
Potrivit legii promulgate, marţi, de Klaus Iohannis drepturile salariale cuvenite pe perioada concediului paternal se stabilesc în conformitate cu dispozițiile legale privind salarizarea personalului din respectivele categorii.
De asemenea, dreptul la concediu paternal plătit prevăzut în Legea nr.210/1999 poate fi cumulat cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu reglementat de legislația specială aplicabilă diferitelor categorii de personal.
Poliţiştii şi militarii, plătiţi dacă mama moare în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie
Polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare vor beneficia de drepturile salariale reglementate pentru situația când intervine decesul mamei în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie.