Strigătul disperat al Italiei, către Germania: „Ajutaţi-ne, că şi noi v-am ajutat după Al Doilea Război Mondial!”

Primari şi guvernatori regionali italieni au cumpărat marţi o pagină în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a-i cere Germaniei să manifeste solidaritate în faţa epidemiei generate de noul coronavirus, amintindu-i că alte state au acceptat să-i reducă datoria după cel de-al Doilea Război Mondial.
Iulian Tudor
31 mart. 2020, 13:21
Strigătul disperat al Italiei, către Germania:

Italia înregistrează un număr de decese mai mare decât orice altă ţară din cauza epidemiei de coronavirus, cu 11.591 de decese până luni, adică o treime din totalul mondial, şi peste 100.000 de cazuri de contaminare confirmate.

Iniţiativa subliniază resentimentul crescând al italienilor împotriva a ceea ce este considerat drept indiferenţă a Germaniei faţă de situaţia lor critică în contextul în care Berlinul refuză să răspundă apelurilor din partea altor ţări privind mutualizarea datoriilor pentru a ajuta economiile lor în dificultate.

Dragi prieteni germani, memoria ajută la luarea deciziilor corecte„, se afirmă în scrisoare, care evocă un acord din 1953 vizând reducerea datoriei Germaniei cu scopul de a o ajuta să-şi refacă economia după război. Scrisoarea este semnată de primari de stânga şi de dreapta reprezentând oraşe din nordul Italiei cele mai afectate de epidemia de coronavirus, inclusiv Bergamo şi Milano, şi de guvernatorul regiunii Emilia-Romagna.

Discordie în UE cu privire la reacţia economică în faţa crizei generate de COVID-19

Mesajul vizează deopotrivă Olanda, văzută în Italia ca un fel de paradis fiscal pentru companiile multinaţionale, afirmând că aceasta a „instituit un regim fiscal favorabil care de mulţi ani sustrage resurse din toate ţările mari europene”.

Nouă ţări din Uniunea Europeană, între care Italia, Franţa şi Spania, au cerut săptămâna trecută emiterea comună de „obligaţiuni-corona” pentru finanţarea redresării economice după epidemia virală care pare să împingă zona euro spre o profundă recesiune.

Citeşte şi Spitale pe şine. Două ţări au luat deja decizia de a transforma trenurile în spitale pentru bolnavii infectaţi cu COVID-19

Germania, Olanda, Finlanda şi Austria s-au opus propunerii de a emite aşa-numite „corona-bonds”, menţinându-şi tradiţionala lor reticenţă în a împărţi datoria economiilor mai puţin competitive.

Obligaţiunile emise pentru a combate coronavirusul nu vor şterge sau mutualiza datoriile anterioare„, se poate citi în traducerea italiană a scrisorii publicate pe Twitter de către europarlamentarul Carlo Calenda, unul dintre semnatari.

Liderii UE nu au reuşit până în prezent să se înţeleagă asupra nivelului sprijinului pentru economiile care au încetinit din cauza măsurilor restrictive luate în efortul de a stopa propagarea noului coronavirus.

La sfârşitul videoconferinţei de săptămâna trecută, Germania şi Olanda au declarat că cei care au nevoie ar putea accede la Fondul de salvare al zonei euro (Mecanism European de Stabilitate/MES) pentru a obţine linii de credit. Italia s-a opus acestui mecanism, care implică condiţionalităţi.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?