Probleme cu stocurile de vaccin, producătorii avertizează UE

BioNTech avertizează că imunizarea în Uniunea Europeană ar putea fi perturbată de probleme privind stocul de vaccin
Filip Stan
01 ian. 2021, 15:18
Probleme cu stocurile de vaccin, producătorii avertizează UE

Probleme cu stocurile de vaccin. Compania german care a dezvoltat împreună cu Pfizer primul vaccin anti-Covid-19 omologat în Uniunea Europeană, a avertizat că este posibil ca imunizarea în UE să fie perturbată de apariţia unor goluri în stoc până ce alte vaccinuri vor fi aprobate.

BioNTech lucrează cu Pfizer pentru suplimentarea producţiei de vaccin. Startup-ul german a condus cursa în vederea obţinerii unui vaccin, dar serul produs a ajuns greu în UE din cauza aprobării relativ greoaie a lui din partea organismului de reglementare european.

Întârzierile au surprins Germania, unde anumite regiuni au fost nevoite să închidă temporar centrele de vaccinare la câteva zile după startul campaniei (27 decembrie).

„Momentan, nu arată bine – apare un gol pentru că nu există alte vaccinuri aprobate şi trebuie să aoperim acest gol cu propriul nostru vaccin”, a spus Uğur Şahin, CEO BioNTech, într-un interviu acordat Spiegel, citează The Guardian.

Este aşteptat ca, pe 6 ianuarie, vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna să fie aprobat de European Medicines Agency (EMA).

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a îndemnat EMA să aprobe rapid şi vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, aprobat săptămâna aceasta de Marea Britanie. Calendarul UE privitor la acesta nu este stabilit.

Număr uriaş de persoane vaccinate anti-COVID-19 în Israel. Peste 10% din populaţie, imunizată în nici două săptămâni

Şahin a spus că vaccinul Pfizer, pentru care este folosit RNA mesager, ar trebui să fie eficient în cazul noii variante de coronavirus decetată iniţial în Marea Britanie, care pare a fi mai contagioasă.

„Facem teste pentru a vedea dacă vaccinul nostru poate de asemenea neutraliza această variantă şi curând vom şti mai multe”, a spus el.

Legat de mutaţia recentă, el a spus că este posibil să fie necesară optimizarea vaccinului, iar acest lucru ar dura şase săptămâni, iar el ar trebui să primească o nouă aprobare.

Probleme cu stocurile de vaccin şi în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 explică faptul că eventuale întârzieri la vaccinare se petrec din cauza centrelor de vaccinare, dacă acestea nu-și anunță la timp necesarul de vaccinuri. ”Potrivit procedurilor CNCAV aduse la cunoștința DSP-urilor și, ulterior, centrelor de vaccinare, fiecare spital în interiorul căruia se află organizat un astfel de centru își stabilește necesarul de vaccinuri pentru trei zile, în baza programărilor efectuate. DSP-urile centralizează necesarul de vaccinuri din toate centrele de vaccinare arondate și îl transmit, până în ora 13 a zilei anterioare vaccinării propriu-zise, către Centrul regional de stocare la care sunt arondate.

Centrul regional de stocare pregătește, în vederea distribuirii, cantitatea de vaccinuri necesară, potrivit solicitărilor/ programărilor primite și le distribuie, în consecință, către DSP-uri, respectiv centrele de vaccinare.

Fiecare centru de vaccinare are câte un coordonator care are în atribuții asigurarea bunei funcționări a centrului, respectarea procedurilor în vigoare, inclusiv managementul fluxului de programări și de alimentare cu vaccinuri, conform necesarului.

Precizăm că, din punctul de vedere al CNCAV, o eventuală amânare, fără motive medicale, a persoanelor care s-au programat, deci care și-au exprimat clar intenția de vaccinare și au făcut un efort considerabil în acest sens, reprezintă o abordare care necesită remediere imediată, potrivit atribuțiilor și responsabilităților fiecărei instituții implicate.”, arată CNCAV.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Ciolacu: Retragerea lui Joe Biden nu va influența România
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!