Paradoxal, coronavirusul afectează acurateţea prognozelor meeteo. Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vânturilor şi temperaturilor globale, însă traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri.
„În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM, al cărei sediu se află la Geneva.
PROGNOZA METEO BUCUREŞTI. Vreme deosebit de rece, vânt puternic şi depuneri de brumă dimineaţa
Deşi calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, „pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo”, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.
În plus, aceeaşi organizaţie specializată a ONU a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie.
OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.
„Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua”, a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.
„De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19”, a adăugat el.