Specialiștii au explicat de ce e atât de importantă această poziție pentru un pilot de Formula 1. În ciuda faptului că stau aproape culcați pe spate în timpul curselor, pentru piloți este o poziție comodă.
„Fac parte din echipa care călătorește peste tot pentru a avea grijă de mașinile de curse. Astăzi am să vorbesc despre scaunul piloților de Formula 1. Acest scaun este făcut din fibră de carbon și structură de fagure de miere. E foarte rigid, ceea ce e important pentru a-l ține pe șofer fixat în mașină”, a spus Tom, care face parte din echipa de Formula 1 de la Mercedes.
„Scaunele diferă de la un pilot la altul, niciunul nu e la fel. Și se pot schimba chiar și pe parcursul unui an. Dacă pilotul a luat în greutate sau dacă a scăzut în greutate, scaunul nu mai poate fi fixat în vreun fel. Singura modalitate de a fi perfect fixat în scaun e cu ajutorul unor capse. Odată ce scaunul e plasat în interiorul mașinii și e fixat, când pilotul se așază și e prins nu mai permite scaunului să se deplaseze deloc. Scopul este ca în cazul unui accident, când medicii ajung la mașină, să scoată centurile de siguranță și să îl poată scoate pe pilot cu tot cu scaun”, a mai explicat el.
Înainte de a începe turul de încălzire, piloţii pot face turul de recunoaştere cu 30 de minute înainte. Dacă o mașină nu este pe grila de start cu 15 minute înainte de startul în turul de încălzire, accesul ei nu mai este permis, pilotul putând însă să plece în cursă de pe linia boxelor.
Cu toate că se fac numeroase verificări înainte de cursa propriu-zisă pentru ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, Formula 1 rămâne un sport deosebit de periculos. Zeci de piloți, oficiali de traseu și chiar spectatori au decedat în urma unor accidente produse din 1950 încoace, printre care nume celebre ca Peter Collins, Wolfgang von Trips, Jochen Rindt, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve sau Ayrton Senna, cel mai recent incident fiind Jules Bianchi, decedând după leziunile suferite în Marele Premiu al Japoniei din 2014.
Formula 1 (F1) este o întrecere de automobilism care se organizează anual sub forma a două campionate mondiale, care au loc în paralel, ambele fiind patronate de Federația Internațională a Automobilului (FIA).
Toate etapele campionatului sunt televizate în mai mult de 200 de țări, numărul celor care privesc anual întrecerea fiind depășit doar de numărul celor care urmăresc meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal și Jocurile Olimpice, competiții care se organizează o dată la patru ani.