Vrancea s-a cutremurat în ultima lună aproximativ odată la două zile, cel mai slab seism în intensitate a avut magnitudinea 2.2 pe Richter, iar cel mai mare a avut loc pe data de 2 octombrie şi a avut magnitudinea de 4.2 pe Richter, informează România TV.
Specialiştii spun însă că aceste cutremure se încadrează într-o activitate tectonică normală. Mai mult de atât, aceste cutremure au rolul de a elimina energiile acumulate în măruntaiele pământului.
Specialiştii admit că un cutremur mare ar putea avea loc oricând, dar că nu va fi unul care să creeze pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale.
„Am spus tot timpul că un cutremur cu magnitudinea de până în 7 pe scara Richter poate avea loc oricând în România, în Vrancea acolo, dar asta nu înseamnă nimic. Nu vor fi pierderi de vieţi omeneşti sau de bunuri materiale. Un cutremur peste 7 ca cel din 1977 sau ca cel din 1940 sau din 1802 este greu să se întâmple acum. În momentul de faţă nu putem spune că vom avea un cutremur catastrofal de peste 7”, a declarat la România TV, Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.