Deţinuţii condamnaţi la pedepse până la 7 ani de închisoare ar putea sta ACASĂ. Apare şi închisoarea de weekend – PROIECT

Pedepsele de până la şapte ani de închisoare ar putea fi executate la domiciliu în anumite condiţii. Asta prevede proiectul iniţiat de parlamentarul PNL Alina Gorghiu care a fost votat marţi seara de Senat.
Romania TV
02 apr. 2020, 20:06
Deţinuţii condamnaţi la pedepse până la 7 ani de închisoare ar putea sta ACASĂ. Apare şi închisoarea de weekend - PROIECT

Votarea iniţiativei a trecut aproape neobservată în contextul pandemiei de coronavirus şi a problemelor cu care se confruntă sistemul medical în această perioadă, notează Ziare.com.

Proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu a fost adoptat de Senat cu 128 de voturi „pentru” şi două abţineri. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Doar fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a criticat în termeni duri proiectul senatorului liberal Alina Gorghiu, arată sursa citată.

Proiectul vizează şi monitorizarea condamnaţilor cu dispozitive electronice

Senatorul PNL Alina Gorghiu a iniţiat acest proiect pe data de 10 decembrie 2019. La acea vreme, iniţiativa a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și de Comisia Juridică din Senat.

În calitate de iniţiatoare a propunerii, Alina Gorghiu a explicat că acest proiect reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

„Proiectul modifică în esență Codul Penal cu câteva prevederi esențiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, și anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei și, de asemenea, executarea fracționată a pedepsei închisorii.

Codul de Procedură Penală suportă o modificare esențială, care presupune că instanța se va pronunță asupra revocării și anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brățară electronică, se definește noțiunea de imobil în care se execută pedeapsa și se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăsi imobilul – asta este esența inițiativei legislative”, a afirmat Alina Gorghiu, conform sursei citate.

Expunerea de motive și proiectul adoptat de Senat pot fi citite pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Cum este modificat Codul Penal

Este vorba de o modificare a Codului Penal, unde este introdusă secțiunea „Condițiile executării la domiciliu a pedepsei închisorii.”

Potrivit proiectului, instanța poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite mai multe condiții:

  • Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
  • Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  • Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerata în folosul comunitățîi;
  • În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinată.

Cine nu ar putea beneficia de prevederile proiectului

Executarea la domiciliu a pedepsei închisorii nu poate fi dispusă în mai multe situaţii.

  • Inițial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
  • Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zadarnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților;
  • Faptele reprezintă infracțiuni contra viețîi, contra integrității corporale sau sănătății, infracțiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, precum și infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată.
  • Persoană a fost condamnată anterior pentru săvârșirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la această.

„Este obligatorie prezentarea motivelor care au determinat executarea la domiciliu a pedepsei închisorii și atenționarea condmnatului asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respectă măsurile de supraveghere ori nu va execută obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere,” reiese din proiectul legislativ votat de Senat.

Dacă o persoană condamnată nu respectă măsurile de suraveghere, instanța poate revoca executarea la domiciliu a pedepsei închisorii. În caz de recidivă, executarea la domiciliu a pedepsei închisorii poate fi anulată.

Ce înseamnă condamnarea doar în weekend

Proiectul legislativ prevede și executarea închisorii în regim mixt: în timpul săptămânii la domiciliu, în weekend la penitenciar.

„În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art 98*1 – 98*7, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la svaarsirea de noi fapte penale, instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar,” se arată în proiectul legislativ.

De asemenea, propunerea legislativă prevede ca persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanentă prin intermediul unei brățări electronice.

Modul de utilizare a dispozitivului, costurile pe care acesta le presupune, precum și condițiile referitoare la transmiterea, modificarea și stocarea datelor obținute prin supravegherea electronică, se stabilesc prin regulamentul de aplicare a legii.

Cea mai neagră zi din România: 23 de decese de CORONAVIRUS anunţate azi. Bilanţul a ajuns la 115 morţi

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
O legendă a televiziunii, dată afară. Momentul de coșmar al carierei
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare. Anunț de ultimă oră de la RAR
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri